Hirsutismul, o problemă estetico-medicală

Hirsutismul este termenul medical ce definește creșterea firelor de păr inestetice la femei, în zonele în care aceastea apar, în mod fiziologic, la bărbați (bărbie, zona de deasupra buzei superioare, piept, linia mediană abdominală, coapse, perimamelonar, zona presacrală etc). Această manifestare este rezultatul unei secreții crescute de hormoni androgeni (testosteron, DHEA, androstendion) sau creșterii sensibilității tegumentului la acești hormoni.

În general, hirsutismul este acompaniat de alte semne de virilizare precum îngroșarea vocii, alopecia androgenică (de tip masculin), acneea și dezvoltarea maselor musculare. Deși, în marea majoritate a cazurilor, hirsutismul este idiopatic, acesta poate ascunde, însă, diverse afecțiuni endocrine. Printre acestea se numără sindromul de ovare polichistice, tumorile ovariene sau suprarenaliene secretante de androgeni, hiperplazia adrenală congenitală, rezistență la insulină, hiperprolactinemia hipercorticismul.

Managementul terapeutic constă în tratarea bolii de fond, responsabilă de apariția hirsutismului sau poate fi recomandat tratamentul cosmetic.

Cauze și factori de risc pentru hirsutism

  • cauze ovariene (sindromul ovarelor polichistice, tumorile virilizante ale ovarului, gen arenoblastomul, tumorile hilului etc.);
  • condiții specifice asociate sarcinii (sarcina asociată cu luteomul, hiperreacția luteinică, deficitul de aromatază la nivelul feței);
  • cauze corticosuprarenale (sindromul adrenogenital congenital, tumorile virilizante ale corticosuprarenalelor, sindromul Cushing, rezistență la glucocorticoizi);
  • impactul cu o serie de substanțe (fenitoină, diazoxid danazol, steroizi anabolizanți etc.) alte cauze gen hiperprolactinemii, hipotiroidismul.

Având o incidență de 4-6%, sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecventă afecțiune endocrină la femeile aflate în perioada fertilă. Clinic, sindromul este caracterizat de prezența infertilității, tulburări menstruale, elemente clinice de androgenizare (seboree, acnee persistentă, hirsutism) și obezitate. Astfel, apariția și dezvolatarea rapidă a acestor simptome poate ajuta în diagnosticare, orientând către tumorile ovariene.

Alți factori care pot influenţa apariţia hirsutismului:

  • Istoricul familial. Diverse afecţiuni care apar la mai mulţi membri ai aceleaşi familii pot duce la apariţia hirsutismului, inclusiv hiperplazia congenitală a suprarenalelor şi sindromul ovarelor polichistice.
  • Femeile care au strămoşi din zona mediteraneană, Orientul Mijlociu sau Africa de Sud au risc mai mare de apariţie a hirsutismului de cauză necunoscută decât femeile de alte etnii.

Metode de tratament

Tratamentul specific depinde de cauza care a determinat apariția hirsutismului. Dacă afecțiunea este ușoară și nu este însoțită de modificări ale ciclului menstrual, este posibil să nu fie necesar niciun tratament. Pe de altă parte, în cazul în care apar modificări menstruale, medicul poate prescrie pacientei sale un medicament care să conțină hormoni sexuali feminini și care să facă ciclurile menstruale mai regulate. Dacă pacienta dorește să aibă copii, atunci poate fi necesară instituirea unui tratament suplimentar.

În cazul în care hirsutismul este provocat de tumori ovariene sau suprarenaliene, acestea trebuie îndepărtate chirurgical.

Răspunsul la tratament se poate întinde pe o perioadă de 6 până la 12 luni. În tot acest timp, părul în exces poate fi îndepărtat prin diferite metode cosmetice.