Deși cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, multe femei ignoră controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii. Aceste controale, cunoscute și sub denumirea de controale de prevenție, au rolul de a depista afecțiunile maligne în stadiile lor incipiente, precoce, atunci când se poate alege o variantă de intervenție minim-invazivă și foarte eficientă, atunci când șansele de vindecare sunt maxime.
Din păcate, majoritatea femeilor din țara noastră ignoră importanța controalelor preventive și aleg să nu meargă la medic înainte să apară o durere, un simptom, atunci când este deja prea târziu.
Cancerul de col uterin presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, care sunt mult mai agresive, cancerul cervical este curabil în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.
Principala metodă de screening pentru cancerul de col uterin este reprezentată de testul citotumoral Babeș-Papanicolaou. Alături de acesta se poate utiliza și testarea virală HPV, în special la femeile de peste 30 de ani.
Prin intermediul testului Papanicolaou, pot fi descoperite leziuni precanceroase și cancer cervical în stadii incipente, leziuni ce pot fi tratate, reducându-se astfel rata de decese cauzate de cancerul de col uterin.
Factori de risc pentru cancerul de col uterin
Cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin este reprezentat de infecția cu virusul papilloma uman (HPV). Virusul papilloma uman prezintă peste 100 de tipuri de tulpini diferite,însă, din fericire, marea majoritate dintre acestea nu determină apariția cancerului de col. Pe parcursul vieții, peste 80% din femei sunt expuse infecției cu HPV, însă în majoritatea cazurilor, sistemul imun elimină virusul înainte ca acesta să provoace leziuni precanceroase. Debutul precoce al vieții sexuale este și el un factor de risc, prin imaturitatea epiteliului cervical.
Tulpinile de HPV au fost împarțite în două mari clase:
- HPV cu risc scăzut – din care fac parte în special tipurile 6 și 11, acesta provocând apariția condiloamelor genitale și cauzând foarte rar apariția cancerului cervical
- HPV cu risc înalt – din care fac parte în special tipurile 16 și 18, acesta cauzând în timp apariția leziunilor precanceroase și a cancerului de col
Infecția cu HPV se transmite prin orice tip de contact sexual sau orice tip de manoperă ce implică zona genitală. Infecția nu se transmite prin contact cu diferite obiecte, cum ar fi obiectele de toaletă. Începând cu anul 2006, s-au introdus diferite tipuri de vaccinuri în încercarea de a preveni infecția cu diferite tipuri de tulpini cu risc înalt.
În marea majoritate a cazurilor, infecția cu HPV nu provoacă semne sau simptome, fiind de obicei o infecție temporară și dispare spontan în decurs de doi ani. Într-un procent de 10-20% din cazuri, infecția persistă și, astfel, aceasta poate determina dezvoltarea de leziuni precanceroase sau cancer de col. Este nevoie de o perioadă lungă de timp (ani sau zeci de ani), ca o infecție cu HPV să determine cancer de col uterin.
Teste screening pentru cancerul de col
Există mai multe metode de detectare precoce a cancerului de col uterin. În țara noastră, cele mai utilizate sunt testul citotumoral Babeș-Papanicolaou și testarea HPV.
Testul citotumoral Babeș-Papanicolaou – este o metodă de examinare a celulelor de la nivelul colului uterin.
Pentru realizarea testului, medicul va efectua un examen genital și, cu ajutorul unei mici perii sau a unei spatule, va preleva celule de la nivelul colului uterin. Prelevarea este nedureroasă și neinvazivă. Celulele sunt etalate și fixate pe o lama de sticlă (test citotumoral clasic) sau sunt introduse intr-un flacon cu un mediu lichid special pentru conservare (citologie în mediu lichid).
Testarea HPV – aceasta poate fi efectuată în timpul unei examinări ginecologice în cursul căreia se prelevează material pentru testul Babeș-Papanicolaou sau separat. Testarea HPV se realizează prin prelevarea unei mostre de la nivelul colului uterin, cu ajutorul unei mici perii, mostră ce va fi ulterior analizată în cadrul unui laborator. În general, femeile sub 30 de ani nu sunt testate pentru HPV, deoarece ele pot prezenta infecții temporare care se vor disparea fără tratament.
Când trebuie să facem testarea?
Testul citotumoral Babeș-Papanicolau – acest test trebuie efectuat prima dată în jurul vârstei de 25 de ani (cancerul cervical este foarte rar înainte de această vârstă). Testarea trebuie realizată o dată la 3 ani în cazul unor rezultate negative. Testarea mai frecventă poate fi necesară în cazul unor rezultate anormale la testările anterioare sau în cazul pacientelor cu infecție HIV sau alte afecțiuni specifice sistemului imun. Chiar dacă pacienta a beneficiat de vaccinare împotriva cancerului de col, screening-ul trebuie efectuat. Testarea nu mai este necesară după vârsta de 65 de ani (cu condiția ca pacienta să fi avut cel puțin trei testări normale în ultimii 10 ani).
Cu două zile înainte de testare este interzis contactul sexual sau introducerea de diverse substanțe în vagin (ex. ovule, spermicide etc.).
Rezultatul testării poate fi:
- Negativ – testul nu prezintă celule anormale, precanceroase sau canceroase. El este etichetat ca Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne
- Anormal – rezultatul anormal se poatedatoraunorinfecțiicervicale, unorleziuniprecanceroasesauchiar cancer cervical. Acesterezultatetrebuieevaluate de cătremediculginecolog, care va stabili conduita medicală.
- Re-testare – în cazul în care testulBabeș-Papanicolaoueste normal, dartestarea HPV estepozitivă,estenevoie de retestareperiodicăpentrusurprinderea cât mai precoce a unor posibile leziuni.
Cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial, acesta fiind mult mai frecvent în țările mai puțin dezvoltate, fiind considerat “boala sărăciei”. Testul Babeș-Papanicolaou reprezintă o metodă de screening eficientă cu costuri minime, ce poate aduce un beneficiu major în viața oricărei femei.
Nu aștepta până când simptomele își fac simțită prezența deoarece atunci ar putea fi prea târziu, iar șansele de vindecare vor fi din ce în ce mai reduse! Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!