Cardiotocografia sau Testul fetal non-stres (NST) este un test simplu, neinvaziv, efectuat în ultimele săptămâni de sarcină. Este cunoscut și sub denumirea de test de monitorizare a bătăilor cordului fetal sau cardiotocogramă și presupune monitorizarea ratei cordului fetal pe un interval limitat de timp, ca răspuns la mișcările pe care acesta le face.
Acest test se recomandă în următoarele situații:
- Sarcină multiplă cu complicații
- Afecțiuni medicale ce complică sarcina, cum ar fi: diabet, hipertensiune arterială, tulburări de coagulare, boli autoimune (lupus), afecțiuni tiroidiene, boli renale sau cardiace
- Sarcină prelungită, care a depășit cu două săptămâni dată probabilă a nașterii
- Istoric de avort repetat
- Un făt care are mișcări fetale diminuate sau întârziere de creștere (determinate cel mai frecvent de funcția placentară deficitară)
- Prea mult lichid amniotic (polihidramnios) sau prea puțin (oligohidramnios)
- Izoimunizarea Rh – o condiție medicală severă care apare de obicei la cea de-a doua sarcină sau la următoarele, atunci când mama este Rh negativ, iar fătul este Rh pozitiv
Cum decurge o astfel de testare?
În timpul procedurii, gravida stă întinsă,de obicei pe partea stângă. Viitoarei mămici i se va monta un senzor electronic pe abdomen pentru a măsura contracțiile uterine. Cel de-al doilea senzor este plasat în dreptul inimii fetale pentru a măsura bătăile cardiace. Fiecare senzor este atașat printr-un fir la aparat și fixat pe abdomen prin benzi elastice. Bătăile cordului fetal se aud și se vizualizează pe monitor, iar contracțiile sunt înregistrate pe hârtie. Acest test durează aproximativ 15-20 min.
Daca fătul nu se mișcă, este posibil să doarmă. Când simți copilul mișcând, va trebui să apeși pe un buton.
Medicii vor recomanda efectuarea testului non-stres o dată sau de două ori pe săptămână – și rar zilnic – în funcție de starea de sănătate a mamei sau a fătului.
Cum se interpretează rezultatul?
Testul va fi considerat normal sau „reactiv” atunci când inima fătului bate mai repede – cel puțin cu 15 bătăi pe minut peste ritmul obișnuit –și când fătul se mișcă pentru cel puțin 15 secunde și de două ori în cursul unui interval de 20 de minute. Un rezultat reactiv la testul non-stres arată că fluxul de sânge și nivelul de oxigen sunt adecvate. În acest caz, medicul obstetrician îți va recomanda repetarea testului săptămânal (sau uneori mai des) până la naștere.
Dacă inima fătului nu bate mai repede atunci când acesta se mișcă sau dacă fătul nu prezintă mișcări în intervalul de timp stabilit, testul este “nonreactiv”. Un rezultat nonreactiv necesită teste suplimentare pentru a determina dacă rezultatul este datorat într-adevăr slabei oxigenări sau dacă există alte motive pentru nonreactivitatea fetală (cum ar fi somnul fetal, efectele anumitor medicamente).
Pentru mai multe informații referitoarea la posibilitatea/necesitatea efectuării unui NST, întrebați medicul care vă monitorizează sarcina.