Sarcina este o perioadă unică în viaţa unei femei, plină de emoții și provocări, în care te pregătești cum știi tu mai bine să aduci pe lume un bebeluș sănătos. Informațiile despre cele 9 luni de sarcină vor veni din toate părțile, dar e important să acorzi atenție numai celor venite din partea specialiștilor.
Modificările prin care trece organismul viitoarei mame în timpul sarcinii reprezintă felul în care natura o pregăteşte de naştere.
Monitorizarea sau urmărirea sarcinii începe cu prima vizită medicală programată şi efectuată după instalarea amenoreei, adică întârzierea menstruaţiei.
La sarcinile fără probleme deosebite, vizitele prenatale se programează lunar, în primele două trimestre (pâna în săptamana 28), apoi la doua săptămâni, iar după 36 de saptamani, se impune control medical săptămânal. Vizitele prenatale regultate ajută la urmărirea stării tale de sănătate şi monitorizează dezvoltarea corespunzătoare a fătului.
În primă fază, viitoarea mămică realizează o consultație obstetricală și o serie de analize prin care pacienta și medicul se asigură că mama nu are o problemă de sănătate care ar putea afecta evoluția sarcinii și starea fătului.
Primul trimestru de sarcină (până în săptămâna a 12 – 14 -a de amenoree)
Primul pas ar fi confirmarea diagnosticului de sarcină de către medicul obstetrician, printr-o ecografie.
Pentru femeile care au ciclurile menstruale regulate la 28 de zile, vârsta sarcinii se calculează în săptămâni pornind de la prima zi a ultimei menstruaţii, iar data cea mai probabilă a naşterii este la 40 de săptămâni de la această dată.
În cazul femeilor care au ciclurile menstruale neregulate, este mai dificil de precizat momentul ovulaţiei sau al contactului sexual fecundant.
În ambele cazuri, este recomandat ca primul control medical să fie efectuat cât mai devreme.
După confirmarea diagnosticului de sarcină, medicul îţi va recomanda o serie de analize de laborator, pentru evaluarea stării tale de sănătate, care vor fi individualizate în funcţie de antecedentele şi istoricul tău medical şi obstetrical.
Aici sunt incluse analize de sânge care atestă absența anemiei și a problemelor de coagulare (hemoleucograma completă, coagulograma), analize care evaluează funcția ficatului și rinichilor (transaminaze, uree, creatinină, acid uric, profil lipidic, glicemie) precum și dozări hormonale.
Este extrem de important să evaluăm prezența sau absența imunizării pentru anumite infecții cunoscute, datorităinfluenței lor asupra mamei sau a fătului (profil TORCH, screening pentru hepatita B și C, HIV, VDRL, precum și examen complet al secreției vaginale, sumarul de urină și urocultura). Nu în ultimul rând, se va determina grupa de sânge a mamei și a tatălui.
În funcție de anamneză și datele clinice, mai pot exista o serie de analize suplimentare pe care medicul le va recomanda după caz.
Spre sfârşitul primului trimestru este recomandată o ecografie. Câţiva parametri ecografici determinaţi la această examinare, împreună cu rezultatele unor analize de laborator efectuate în acelasi interval (11+0 – 13+6 saptamani) şi informaţii de risc individual se introduc într-un soft care efectuază, pe baza lor, un calcul de risc individual pentru anomalii fetale cu determinare genetică.
Al doilea trimestru de sarcină (săptămânile 14 -28 de amenoree)
Evaluarea dezvoltării fetale se va face prin ecografii lunare. În trimestrul al doilea, bebelușul crește rapid și burta gravidei devine vizibilă. Abia acum putem face măsurători și putem stabili sexul fătului, cu ajutorul ecografiei de morfologie fetală.
Triplu test este recomandat în săptamanile 15-19 de sarcină și este o corelaţie între măsurătorile ecografice şi trei markeri serologici specifici, după acelaşi principiu ca la dublu test.
Ecografia morfologică se recomandă în jurul vârstei de 20 săptămâni de amenoree, perioada când raportul dintre lichidul amniotic și dimensiunea fătului oferă o bună vizibilitate a anatomiei fetale și astfel posibilitatea unei evaluări ecografice complexe.
Morfologia de trimestrul doi este esențială în urmărirea sarcinii. În cadrul acestei investigații, sunt examinate în detaliu organele fătului, se apreciază structura și dezvoltarea acestora, lichidul amniotic, mărimea și localizarea placentei, colul uterin, circulația la nivelul cordonului ombilical și arterelor uterine materne.
Morfologia fetală are și rolul important de a depista un număr mare de afecțiuni și malformații fetale, ea putând detecta anomaliile fetale cu o rată medie de 55-60%.
La sfârsitul acestui trimestru, medicul va recomanda o reevaluare biologică prin repetarea sau completarea unor analize de laborator. Există și analize specifice acestui trimestru, cum ar fi screeningul pentru diabet gestațional. Se vor repeta anumite analize efectuate în primul trimestru (HLG, sumarul de urină, probele hepatice).
Al treilea trimestru de sarcină (săptămâna 28 – până la naștere)
Este perioada când controalele prenatale se impun mai des, la două săptămâni, iar după 36 de săptămâni, se vor efectua controale săptămânale.
În această perioadă de sarcină, organismul tău se pregăteşte pentru cel mai memorabil eveniment din viața unei femei – naşterea copilului tău.
Medicul va realiza ecografia fetală și biometria fetală, pentru evaluarea dimensiunilor și greutății fătului, prezentației și placentei. Morfologia de trimestru 3 (săptămânile 32-34) poate depista în plus anomalii cardiace minore și unele anomalii ale sistemului nervos central sau musculo-scheletal. O altă investigație este examenul Doppler, prin care se măsoară fluxul sangvin în anumite regiuni anatomice ale fătului.
Analize obligatorii pentru acest trimestru sunt examenul de urină, examenul bacteriologic de secreție vaginală, repetarea unor examene medicale precedente, în funcție de valorile obținute anterior.