Prevenirea infecțiilor urinare și ginecologice în perioada verii

Sigur nu știai asta, dar probabil ți s-a întâmplat ca vara să simți disconfort în zona genitală. Dacă nu știi de ce tocmai vara apar asemenea probleme, iată răspunsul: riscul de a face o astfel de infecție crește cu 46% în lunile de vară. De aceea, prevenirea infecțiilor tractului urinar precum și a celor ginecologice în timpul lunilor de vară este foarte importantă.

Riscul este crescut în timpul verii din mai multe motive: consumi mai puține lichide și apă, transpiri mai mult, este ușor să devii deshidratată, este foarte cald, iar toți acești factori favorizează apariția și înmulțirea bacteriilor.

Sănătatea tractului urinar și a aparatului reproductiv feminin este foarte importantă pentru o femeie, de aceea este bine să previi din timp și să iei măsuri.

Când știi că suferi de infecții urinare?

Infecția urinară este cauzată preponderent de bacterii și poate afecta orice parte a sistemului urinar, de la rinichi, la uretră sau vezică. De cele mai multe ori, aceste bacterii dăunătoare organismului pătrund, prin diferite căi, în sistemul imunitar, însă organismul le elimină rapid. Atunci când agenții patogeni reușesc să învingă sistemul natural de apărare al organismului, se înmulțesc și provoacă infecții. În 90% dintre cazurile de infecții urinare, cea responsabilă de declanșarea bolii este bacteria Escheria coli (E.coli)

Iată care sunt principalele simptome:

  • ai urinări dese și mici cantitativ;
  • simți durere și arsură la urinare (disurie);
  • simți necesitatea de a urina frecvent, dar eliminând o cantitate mică de urină;
  • simți durere, o greutate în abdomenul inferior;
  • urina este ruginie sau rozalie, urât mirositoare sau tulbure.

Cum apar infecțiile vaginale?

Cauzele dezechilibrului florei vaginale pot fi unele medicamente (antibiotice, corticoizi), deficiența de estrogen (apare la menopauză), folosirea de produse intime care conțin coloranți, parfumuri, o igienă locală incorect efectuată, o igienă deficitara, însă și un exces al igienei intime.

Infecțiile micotice (candidozele)sunt cele mai frecvente infecții genitale suferite de femei în sezonul cald. Boala este favorizată de transpirație sau de umezeala întreținută de costumul de baie, de exemplu. În plus, clorul utilizat pentru dezinfecția piscinelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar și în cazul femeilor care nu și-au început viața sexuală.

Deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor infecţii genitale (senzaţia de arsură locală, mâncărime, durere locală, secreţii vaginale abundente, etc.), candidoza se diagnostichează numai prin analiza la microscop a secreţiei vaginale, iar tratamentul trebuie prescris numai de medic şi nu administrat după ureche. În caz contrar, există riscul ca infecţia să se înrăutăţească, iar ciupercile care au provocat infecţia să devină rezistente la antimicotice.

Recomandarea noastră este ca, încă de la primele simptome apărute, să mergi la un control ginecologic. La recomandarea medicului specialist se va efectua tratamentul necesar.

 

Iată cum te poți proteja:

  1. Hidratează-te suficient

Apa curăță bacteriile din vezică și nu le permite să se multiplice și să cauzeze simptomele dureroase specifice infecțiilor urinare.

  1. Consumă afine

Urmează o cură cu afine – consumate în stare naturală sau în sucuri proaspete, afinele au proprietatea de a nu permite bacteriilor să se dezvolte în interiorul vezicii urinare. De asemenea, o alimentație bogată în fructe și legume care au un conținut mare de apă sau sucuri naturale poate ține bacteriile la distanță.

  1. Evită produsele de igienă personală iritante

Există foarte multe produse parfumate pentru igiena feminină, dar acestea conțin substanțe chimice care pot cauza iritare. Această iritare poate provoca, la rândul ei, inflamații, care permit bacteriilor să se înmulțească și să provoace infecții urinare și vaginale. Atunci când este posibil, încearcă să eviți uleiurile de baie iritante, băile cu spumă și pudrele.

Hartia igienică parfumată poate avea același efect precum utilizarea produselor de igienă feminină. Folosește hartie igienică simplă (albă) și șterge-te întotdeauana din față spre spate, pentru a reduce riscul de iritare și infecție.

  1. Vestimentaţia este importantă în prevenirea infecţiilor vaginale

Alegerea lenjeriei poate afecta posibilitatea de a dezvolta infectii vaginale. Poartă doar lenjerie din bumbac, care să lase pielea să “respire” şi aboarbe mai repede umiditatea, astfel că nu se creează un mediu ce favorizează apariţia unei infecţii. Totodată, este indicat să foloseşti lenjeria intimă doar în timpul zilei, iar pe timpul nopţii să laşi pielea să respire.

Cât despre îmbrăcăminte, nu este recomandat să porţi haine strâmte, precum costumul de baie, pantalonii strâmți sau colanţii purtaţi în timpul exerciţiilor fizice, pentru perioade lungi de timp. Dacă eşti în vacanţă, spală costumul de baie după fiecare ieşire la plajă.