Tratamentul minim invaziv al varicelor

Boala varicoasă este o afecțiune evolutivă și, prin urmare, are nevoie de tratament pentru a nu se agrava sau a produce complicații. Asta înseamnă că, dacă nu facem nimic, treptat, lucrurile se agravează și ne pot pune viața în pericol. Inițial, varicele pot să nu aibă nici un simptom, ci doar să reprezinte o problemă estetică. Ulterior, datorită hipertensiunii venoase de la nivelul membrului inferior afectat, poate apare durerea și umflarea piciorului după statul mult timp în picioare. Netratate, evoluția varicelor poate determina apariția altor complicații severe.

Cum se pune diagnosticul bolii varicoase?

Primul pas în diagnosticarea şi tratarea varicelor este vizita la un medic specialist, însă este foarte important să acţionăm prin prevenţie sau tratament încă de la primele simptome, astfel remisia va fi mult mai rapidă.

Medicul specialist este singurul care poate determina gradul afecţiunii, riscurile şi poate prescrie tratamentul corect.

De obicei, varicele sunt diagnosticate de către medic prin aspectul lor. Acesta examinează membrele inferioare, în timp ce staţi în picioare, pentru a verifica orice semne de umflare a venelor şi vă va solicita să descrieţi orice fel de durere apărută şi dacă există situaţii care agravează simptomele varicelor.

De asemenea medicul vă poate cere informaţii privind factorii de risc ai varicelor, cum ar fi:

  • Istoricul familial – dacă un membru al familiei suferă sau a suferit de varice;
  • Antecedente de ulceraţii în zona gambei;
  • Valoarea indicelui de masă corporală;
  • Sarcina;

În unele cazuri, medicul poate solicita efectuarea de investigaţii suplimentare:

  • Ecografia – procedură nedureroasă care foloseşte unde sonore de înaltă frecvenţă pentru a oferi imagini color ale structurii venelor. Cu ajutorul acestei investigaţii se poate măsura şi viteza de curgere a sângelui.
  • Testul Doppler – furnizează informaţii despre diametrul venelor bolnave şi indicii despre cât de bine funcţionează valvele. Testul Doppler poate fi folosit şi pentru a verifica prezenţa cheagurilor de sânge în vene.

Tratamentul varicelor

În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi :

  • Conservator
  • Medicamentos
  • Minim invaziv
  • Chirurgical clasic
  • Mixt

Toate metodele de tratament comportă un grad de risc. De aceea, decizia terapeutică se ia de comun acord cu pacientul, după informarea prealabilă a acestuia.

Dacă, în trecut, chirurgia clasică este singura metodă utilizată pentru eliminarea a varicelor, acum ne putem bucura de tehnici minim invazive, ce nu lasă cicatrici și nu necesită spitalizare.

Ce este chirurgia minim invazivă?

Chirurgia minim invazivă cu laser endovenos

este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a varicelor. În cazul acestei proceduri, este folosită o fibră optică conectată la un laser vascular ce are capacitatea de a arde prin interior vena varicoasă, tratând astfel cauza varicelor. Odată introdusă fibra optică în vena varicoasă, laserul emite energie luminoasă ce încălzeşte şi sigilează vena dilatată, care se micşorează pe măsură ce fibra este retrasă. Este o procedură ce nu lasă cicatrici, iar pacientul poate părăsi clinica în câteva ore de la operaţie, anestezia fiind locală, perivenoasă. Recuperarea este rapidă, cu rezultate foarte bune pe termen mediu și lung.

O altă metodă o constituie chirurgia minim invazivă cu radiofrecvenţă.Printr-o incizie, se introduce o sondă în vena safenă internă sau externă şi se infiltrează o soluţie anestezică în ţesutul din jurul venei, pentru a o izola. Sonda eliberează energie de radiofrecvenţă, care produce contracţia fibrelor de colagen, fibrozarea şi închiderea venei. Ulterior, se aplică un pansament şi un ciorap compresiv, iar pacientul poate părăsi clinica pe propriile picioare.

Flebectomia este un alt procedeu minim invaziv, ce se poate realiza sub anestezie locală, epidurală sau generală. Venele varicoase se îndepărtează prin incizii multiple, minime, ce nu necesită sutură, permițând o recuperare rapidă și fără complicații.

Scleroterapia ghidată ecografic este un alt tip de tratament noninvaziv al varicelor, în orice stadiu, fie incipient sau avansat. Un avantaj al acestei proceduri este faptul că poate fi utilizată inclusiv în cazul venelor mari, localizate profund, înlocuind procedura chirurgicală. Procedura este nedureroasă și poate fi aplicată la orice vârstă. Aceasta constă în injectarea ghidată ecografic a unei substanțe sclerozante în vena afectată, care irită învelișul venos. Acesta se umflă, iar sângele se încheagă, ulterior vena transformându-se în țesut cicatricial, care devine invizibil.

Deşi în mediul on-line există o mulțime de tratamente minune (creme sau unguente) pentru varice, până în prezent nu s-au descoperit creme sau unguente care să trateze definitivvaricele. Ele pot ameliora, cel mult, simptomele bolii şi preveni unele complicaţii, dar eficiența lor este mult mai scăzută comparativ cu metodele de îndepărtare definitivă a varicelor. Acestea trebuie să fie prescrise întotdeauna de medic şi niciodată nu trebuie să abuzăm de ele!