Boala varicoasă reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli din lume şi afectează peste jumătate din populaţia adultă, indiferent de sex sau de vârstă.
1 din 5 români suferă de varice şi, din păcate, foarte puţini apelează la ajutor de specialitate atunci când apar primele simptome ale bolii.
Ce sunt varicele?
Varicele sau venele varicoase sunt dilatări ale venelor superficiale, vizibile la nivelul pielii sau sub piele, care se produc din cauza valvelor venoase insuficiente. Practic, de vină sunt valvele defecte de la nivelul vaselor de sânge, care nu mai permit o circulaţie venoasă normală.
În cele mai multe cazuri, îmbolnăvirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afecțiune numită insuficiență venoasă. Boala varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și funcționării neadecvate a valvelor venoase. Datorită gravitației, cantitatea de sânge din venele membrelor inferioare se mărește, determinînd creșterea în volum a venelor superificiale ale piciorului, ceea ce face ca, în timp, acestea să devină mai lungi, proeminente, sinuoase, îngroșate și dureroase.
Boala varicoasă poate fi congenitală, apărînd la mai mulți membri ai familiei, poate să apară după traumatisme sau răniri ale picioarelor dar, principala cauză a varicelor este funcționarea proastă a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Aceste valve au rolul de a permite sângelui să circule dinspre laba piciorului spre inimă, împiedicînd astfel reîntoarcea lui la nivelul piciorului. Această reîntoarcere a sîngelui se numește reflux venos.
Astfel apar varicele, acele dilatări albăstrui care nu trebuie trecute cu vederea.
Cauzele apariţiei varicelor
Cea mai frecventă cauză a varicelor este aşa-numita insuficienţă ostilă a venei safene interne sau externe şi insuficienţă venoasă valvulară periferică.
Mai exact, o valvă din interiorul acestor vene nu se închide bine şi permite formarea unui reflux în sensul invers circulaţiei normale a sângelui. Se ajunge astfel la încărcarea excesivă a venelor superficiale şi la formarea unor dilataţii venoase, caracteristice bolii varicoase.
Factorii de risc ce duc la apariţia varicelor:
- Predispoziţia genetică – determină pereţii venoşi subţiri şi valve bolnave;
- Sexul – femeile sunt de patru ori mai predispuse apariţiei varicelor, spre deosebire de bărbaţi, estimându-se că, dintre pacienţii care au varice, aproximativ 80% sunt femei, iar 20% sunt bărbaţi;
- Sarcina – în timpul sarcinii, nivelul de progesteron creşte, fapt ce duce la relaxarea vaselor de sânge şi dilatareavenelor (30% dintre femei vor face varice la prima sarcină, iar 55% după a doua);
- Vârsta înaintată – deşi varicele pot apărea la orice vârstă, odată cu înaintarea în vârstă venele din organism îşi pierd din elasticitate şi prezintă un risc mai mare de dilatare, circulaţia sângelui nu mai este la fel de bună şi astfel se formează varicele;
- Statul prelungit în picioare – suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare exercită presiune mare asupra venelor şi îngreunează circulaţia sângelui dinspre picioare spre inimă;
- Obezitatea – este unul dintre principalii factori ce duce la apariţia varicelor datorită presiunii exercitate asupra picioarelor.
Simptomele varicelor
Debutul varicelor este lent şi se manifestă, în principal, prin disconfort la nivelul gambelor, caracterizat prin uşoare amorţeli, furnicături, înţepături, crampe şi o senzaţie de picioare grele. Aceste fenomene apar după statul prelungit în picioare, eforturi fizice mari sau o poziţie şezândă îndelungată. La femei, simptomele pot fi mai grave în perioada ciclului menstrual sau în timpul sarcinii.
Varicele se aseamănă cu nişte „coloane” venoase dilatate, cu caracter sinuos, care apar iniţial în porţiunea superioară a gambei. Edemul, care în faza de debut este discret, se extinde şi devine permanent. Tegumentul se subţiază şi devine transparent, lucios, cu zone hiperpigmentate, cu pilozitate redusă şi foarte sensibil la traumatisme.
Alte simptome ale varicelor:
- Dureri şi inflamaţii la nivelul pulpei;
- Apariţia de ulceraţii la nivelul gambei, care nu se vindecă – Ulcerul varicos
- Pigmentarea pielii gambei;
- Piele uscată, întinsă, cu aspect de coajă;
- Edeme în zona gambelor;
- Sângerări şi învineţirea piciorului după traumatisme minore;
- Tromboflebită şi ulceraţii varicoase.
Evoluție, complicații, prevenire
Deşi simptomele varicelor, prezentate mai sus, nu prezintă riscuri pentru sănătate, în stadiile avansate varicele pot duce la apariţia de eczeme, hipodermită sau ulcere varicoase de gambă. În plus, varicele pot fi responsabile de hemoragie la nivelul unei dilataţii varicoase importante şi tromboză venoasă superficială (cheag de sânge ce blochează o venă superficială) cu posibilă evoluţie spre tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.
Varicele pot provoca complicaţii, întrucât acestea împiedica circulaţia normală a sângelui în vene. Netratate, varicele se pot agrava şi pot duce la:
- Sângerare – apare în cazul în care piciorul loveşte o suprafaţă dură sau când pielea este tăiată sau julită;
- Tromboflebită – inflamarea venelor picioarelor, asociata cu cheaguri de sânge din vene;
- Insuficienţă cronică venoasă – se întâmplă în situaţia în care există o problemă cu alimentarea cu sânge, de exemplu, o valvădefectă a venei sau un blocaj;
- Eczeme varicoase – în cazul acestora pielea devine roşie, cu cruste, se descuamează şi este însoţită de mâncărime şi sunt cauzate de slabă funcționare a valvelor de la nivelul venelor varicoase care permit sângelui să curgă în direcţie greşită;
- Dermatita ocră;
- Ulcere varicoase – apar atunci când presiunea venoasă este crescută la nivelul părţii inferioare a picioarelor şi determină infiltrarea lichidului în venă şi colectarea lui sub piele, provocând îngroşarea, umflarea, apariţia de edeme şi eventual ruperea pielii.
Pentru a preveni apariţia varicelor, cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci este să menţii circulaţia normală la nivelul picioarelor:
- Evită să porţi haine strâmte ce pot bloca circulaţia sângelui la nivelul picioarelor;
- Controlează-ţi greutatea pentru a preveni retenţia de apă şi kilogramele în plus;
- Fă mişcare pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul picioarelor;
- Evită tocurile înalte ce pot pune presiune pe gambe;
- Bea cel puţin 2 litri de apă pe zi pentru a menţine hidratarea organismului şi a evita îngroşarea sângelui în vene.