Ecografia mamară reprezintă metoda de examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor acestuia. Ecografia mamară este cea mai importantă metodă imagistică complementară de investigare a patologiei mamare (mamografia fiind considerată principala metodă de investigare a sânilor la femeile peste 40 de ani) și constituie principala metodă de screening a cancerului de sân la femeile tinere.
Cu ajutorul ecografiei mamare poate fi vizualizat, în detaliu, interiorul sânului, inclusiv zona din vecinătatea peretelui toracic, care este mai greu de analizat prin intermediul mamografiei.
Când se face ecografia mamară?
O ecografie de sân se poate face în oricare din următoarele situații:
- Când sunt prezente simptome precum durere, umflături, roșeață la nivelul sânului.
- Când se depistează un nodul la nivelul sânului în urma autoexaminării sau a unui control medical.
- Pentru a se constata dacă un nodul al sânului conține lichid sau dacă este solid. Un nodul în care nu se află lichid sau care conține particule plutitoare ar putea avea nevoie de mai multe teste.
- Pentru a se aprofunda rezultatele anormale ale unei mamografii.
- Pentru a se analiza țesutul mamar al femeilor tinere, întrucât țesutul mamar al acestora este deseori mult mai dens, iar mamografia nu poate furniza prea multe detalii.
- Ca tehnică de ghidaj în timpul introducerii unui ac sau a unui alt instrument pentru a se drena un chist sau puroi, pentru a se recolta o mostră de țesut mamar (biopsie) sau pentru ghidaj pe parcursul intervențiilor chirurgicale de la nivelul sânului.
- Pentru diagnosticarea cauzelor modificării în dimensiune a unui chist.
- Pentru a se constata cât de mult s-a extins cancerul de la nivelul sânului.
- Pentru a se verifica sănătatea sânilor în cazul în care o femeie are implanturi mamare sau sâni cu o densitate ridicată. În această situație, prin mamografie nu se pot vizualiza anumite țesuturi ale sânului.
Cum se realizează ecografia mamară?
Pacienta va fi rugată să se dezbrace de hainele din partea de sus a corpului și să își scoată eventualele bijuterii din jurul gâtului. I se va aplica pe sâni un gel, pentru ca transductorul să poată oferi imagini cu ajutorul undelor sonore. Imaginea țesutului mamar poate fi vizualizată pe un ecran și poartă denumirea de sonogramă sau scanare cu ultrasunete.
Ecografia mamară durează de obicei între 15-30 de minute, însă ar putea fi necesar mai mult timp în cazul în care se va face o biopsie sau dacă se va face un examen mai amănunțit al sânului.
Ce beneficii oferă?
Beneficiile ecografiei mamare sunt:
- majoritatea tipurilor de investigații care folosesc ultrasunete sunt neinvazive și nedureroase
- ecografia este disponibilă pe scară largă, este ușor de utilizat și este mai puțin costisitoare decât alte metode imagistice;
- pe parcursul ecografiei mamare nu se utilizează radiații ionizante;
- scanarea cu ultrasunete oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu pot fi vizualizate bine ca urmare a radiografiei, de exemplu;
- ecografia oferă o imagine în timp real, ceea ce o transformă într-un instrument potrivit pentru ghidare în cadrul procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsia, aspirația cu ac fin;
- ajută la detectarea și diangosticarea unei afecțiuni a sânului, care nu poate fi interpretată într-un mod adecvat doar prin intermediul mamografiei;
- este utilă pentru analizarea amănunțită a lobulilor de grăsime sau a chisturilor benigne.
Ce trebuie știut despre cancerul de sân?
Cancerul de sân este una din cele mai comune forme de cancer întâlnite la femeile din întreaga lume. Depistarea precoce, în timp util, a cancerului de sân este extrem de importantă întrucât se poate institui tratamentul adecvat, iar celulele canceroase pot fi eradicate.
Semnalele de avertizare care ar trebui să alerteze orice femeie și să o determine să consulte medicul pentru a preveni extinderea sau agravarea unui potențial cancer de sân, sunt:
- prezența unor umflături ale sânului;
- sensibilitate la atingerea sânului;
- modificarea formei sau conturului sânului;
- secreții mamelonare;
- înăsprirea și descuamarea mameloanelor.
În plus, este bine se știut că:
- în ultimii ani, numărul deceselor a scăzut simţitor;
- cancerul de sân apare la fete din ce în ce mai tinere;
- apariţia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar trebuie investigat. 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni;
- de cele mai multe ori, simptomele apar în stadiul destul de avansat al bolii;
- 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare;
- femeile cu implant cu silicon nu sunt mai expuse riscului de cancer mamar, dar trebuie să efectueze anual o mamografie pentru că este foarte dificil de depistat o eventuală transformare a celulelor;
- cancerul la sân în stadiile 1 sau 2 prezintă risc de recidivă de sub 10%.