Copiii au nevoie de soare deoarece este principala sursă de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul, atât de necesar pentru a întări structura oaselor. O expunere de 15 minute la soare este suficientă pentru a obține cantitatea necesară de vitamina D. Însă, expunerea repetată și neprotejată la ultraviolete (UV) poate provoca leziuni la nivelul pielii, leziuni oculare, poate afecta sistemul imunitar și poate duce la apariția melanomului – cel mai sever tip de cancer de piele. Potrivit experților de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) din Statele Unite ale Americii, câteva arsuri solare grave în copilărie sunt suficiente pentru a crește riscul de cancer de piele, mai târziu în viață.
Copiii petrec foarte mult timp în aer liber, deci este important ca părinții să-i învețe cum să se distreze în soare în condiții de siguranță. Ei au în permanență nevoie de protecție împotriva radiațiilot ultraviolete a soarelui, nu numai atunci când sunt la piscină, la plajă sau în vacanță. Pielea lor trebuie protejată de fiecare dată când ies din casă.
Sfaturi generale
- Copiii nu trebuie expuși la soare în timpul orelor de vârf din zilele călduroase. Ideal este ca programul de plajă să cuprindă două părți, una dimineața devreme, până la ora 11:00 și alta după-amiază, după ora 17:00.
- Atunci când ne plimbăm prin soare, ideal este să îmbrăcăm copilul cu haine ușoare, din materiale de calitate, din fibre naturale. Chiar și pe plajă este bine să îi punem copilului un tricou peste costumul de baie, pentru a fi mai ferit de razele de soare.
- Crema de protecție solară este obligatorie, la fel și pălăria care îl ferește pe copil de insolații. Este esențial să alegem produse de protecție cât mai naturale, adaptate pielii copilului și, de asemenea, trebuie să știm să le aplicăm corect.
- Epiderma copiilor este mult mai subțire decât cea a adultului și, din acest motiv, este esențial să acordăm atenție sporită acestui aspect, mai ales când planificăm o vacanță la mare.
- Este bine să-l învățați pe copil să poarte ochelari de soare deoarece îi protejează ochii de razele UV, care în timp pot favoriza apariția cataractei.
- Copiii au nevoie de protecție chiar și în zilele înnorate. Asta pentru că norii nu blochează razele UV să ajungă pe piele, ci doar le filtrează, iar de cele mai multe ori vorbim de o filtrare ușoară.
Cum alegem produsul potrivit pentru protecția solară?
Există câteva caracteristici pe care trebuie să le luăm în considerare de fiecare dată când alegem un produs:
Produsul trebuie să fie unul de spectru larg, adică să ofere protecție atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. Marketing-ul pune de obicei accentul pe factorul de protecție SPF, dar acesta se referă doar la protecția împotriva razelor UVB. Razele UVA sunt cele care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, iar razele UVB sunt cele care cauzează arsurile solare. De asemenea, nu trebuie să ignorăm pericolul pe care îl reprezintă razele ultraviolete din perspectiva riscului cancerigen.
Pe ambalajul produselor puteți citi factorul SPF, care va arăta protecția împotriva razelor UVB (binecunoscutele SPF 15, SPF 30, etc.), dar trebuie să căutați, de asemenea, gradul de protecție împotriva razelor UVA. Codificarea acestui tip de protecție se face folosind un simbol sub formă de stea, iar produsele sunt cuantificate cu un sistem de la 1 stea (protecție minimă) la 5 stele (cea mai eficientă protecție).
Factorul de protecție SPF ne arată protecția oferită contra razelor UVB, iar pentru copii cele mai potrivite sunt cele cu factor de minim 30. Există o percepție, de multe ori greșită, a codificării SPF, iar multă lume consideră ca o cremă cu SPF 50 este mult mai bună decât una cu factor SPF 30. Adevărul este însă că diferența este foarte mică. O cremă cu SPF 30 filtrează 97% din razele UVB nocive, iar o cremă SPF 50 oferă o filtrare a 98% dintre aceste raze periculoase. Observați că diferența nu este deloc mare, spre deosebire de cum sunt prezentate lucrurile de către multe firme din domeniu.
Cum aplicăm crema, pentru o protecție optimă?
Crema trebuie aplicată copiilor încă de acasă, înainte de a pleca la plajă. În primul rând, pentru a avea timp să se absoarbă în piele, în al doilea rând, pentru că atunci când vor ajunge pe plajă vor fi așa încântați încât va fi puțin probabil că vor sta liniștiți cât aplicăm crema. Produsul se aplică pe toată suprafața corpului, inclusiv la pliuri și alte zone uneori neglijate. Pentru a avea siguranța că ați aplicat crema uniform, vă recomandăm produsele de protecție solară colorate. Există creme care rămân colorate pe piele pentru un scurt interval de timp, până se absorb, iar astfel putem vedea clar pe unde am aplicat crema și pe unde mai trebuie să o folosim.
Crema trebuie reaplicată la fiecare două ore și, de asemenea, de fiecare dată când copilul intră în apă. Doar o aplicare corectă asigură protecție împotriva arsurilor și este bine să nu neglijăm acest aspect. Dacă folosim produse care sunt rezistente la apă, nu trebuie să trecem peste reaplicarea regulată după fiecare ieșire din apă. Rezistența la apă se referă la faptul că produsul oferă protecție și în perioada în care ne aflăm în apă, de obicei timp de cel mult 40 de minute, dar după baie este neapărat necesar să aplicăm din nou crema pe toată suprafața corpului.
Nu uitați că utilizarea produselor de protecție solară nu înseamnă că putem și trebuie să lăsăm copilul să stea în soare mai mult timp. Încecați să combinați aceste produse cu alte opțiuni pentru a preveni efectele negative ale razelor UV asupra pielii.