Screening-ul alunițelor cu ajutorul dermatoscopiei

Cancerul cutanat este, de cele mai multe ori, rezultatul expunerii îndelungate la radiația ultravioletă naturală sau/și artificială,la care se adaugă o predispoziție genetică favorizantă și este prezent, în special, la persoanele blonde, roșcate,cu pielea deschisă la culoare și având ochi de culoare albastră sau verde.

Orice formațiune pigmentară preexistentă care și-a modificat forma, culoarea sau dimensiunile sau orice nouă leziune cutanată apărută oriunde pe corp trebuie să ridice suspiciuni și să reprezinte motivul unui consult medical de specialitate.

Pentru că melanomul, cea mai de temut formă de cancer cutanat, poate fi curabil atunci când este depistat în stadiu precoce sau,altfel spus, pentru că melanomul în stadiul avansat încă este considerat incurabil, un pas important în reducerea mortalității îl reprezintă depistarea din timp a leziunii maligne, folosind metode de screening adecvate.

Dermatoscopia este considerată cea mai eficientă metodă de depistare precoce a cancerului de piele, prin care medicul dermatolog examinează, cu ajutorul unui instrument optic special, leziunile, petele, alunițele apărute pe pielea pacientului.

Ce sunt, de fapt, alunițele?

„Alunițele”, cum sunt denumiți popular nevii pigmentari, apar, la suprafața epidermei, sub forma unor pete sau a unor excrescențe proeminente de formă, culoare și mărime diferită. Culoarea alunițelor diferă, trecând prin nuanțe de albastru, roșiatic, maro, până la negru intens.Cele mai multe alunițe sunt benigne, adică nu sunt canceroase. Trebuie însă verificate lunar, pentru a observa din timp eventualele modificări de culoare sau aspect. În aceste cazuri, dar și dacă observi că alunița sângerează, provoacă mâncărime, devine dureroasă sau se scurge un lichid din ea, trebuie să mergi la dermatolog pentru un consult detaliat.

Ce este melanomul?

Melanomul este o formă de cancer cutanat care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule, prin diverse mecanisme, devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur.

Chiar dacă melanomul este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancere de piele, este cel mai grav. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori și înspăimântător este faptul că se întâlnește tot mai des la tineri. Apare la vârste cuprinse între 35-55 ani și extrem de rar la copii.

Din fericire, melanomul poate fi vindecat dacă este depistat și tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar în stratul superficial al pielii. În stadiile mai avansate, se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă).

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de prezența factorilor genetici, de mediu, ai stilului de viață:

  • Tegument sensibil la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
  • Factori genetici: prezența a numeroase alunițe; antecedente personale sau în familie de tumori cutanate;
  • Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
  • Obiceiul bronzării artificiale.

Ce este carcinomul?

Carcinomul este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele şi cel mai uşor de tratat, dacă este diagnosticat repede şi corect. Mai exact, carcinomul este o tumoră malignă formată din celule epiteliale (celule de la baza epidermului). Există două tipuri de carcinom – cel bazocelular şi cel spinocelular (sau scuamocelular), după tipul celulelor implicate.

Carcinomul sau epiteliomul bazocelular reprezintă o înmulţire anormală, necontrolată a celulelor bazale ale pielii, adică cele care delimitează cel mai profund strat al epidermului (epidermul este stratul superior al pielii), format din 6 tipuri de celule. Apare, de regulă, în zonele cele mai expuse la soare – cap, gât, umeri.

Această formă de cancer de piele metastazează extrem de rar şi devine cauză de deces în foarte puţine situaţii. Totuşi, tratată incomplet sau incorect, îşi continuă evoluţia invadând ţesuturi din jur pe care treptat le distruge.

Carcinomul sau epiteliomul spinocelular (sau scuamocelular) reprezintă tot o evoluţie anormală, necontrolată a celulelor pielii, dar, de această dată a celor scuamoase – situate imediat deasupra celulelor bazale din epiderm.Apare, de obicei, pe zonele expuse îndelungat la soare, pe buze la fumători, pe zone tratate cu raze Roentgen, pe zone cu răni vechi.

Carcinomul spinocelular, al doilea ca frecvenţă după cel bazocelular, evoluează mult mai rapid decât acesta. Asta pentru că poate cuprinde în scurt timp şi alte organe – ţesuturi, oase, noduli limfatici. Dacă ajunge în acest punct al metastazelor, este fatal.Tocmai de aceea, sunt extrem de importante autoexaminarea şi vizita la medic la cel mai mic semn care ne dă de gândit.

În ce constă dermatoscopia?

Medicul dermatolog folosește un instrument numit dermatoscop, care mărește imaginea leziunii, permițând atât vizualizarea structurilor superficiale, cât și a celor profunde. În cazul unei alunițe, dermatoscopia ajută la examinarea amănunțită a fiecărei porțiuni din alunița respectivă, permițând vizualizarea cu exactitate a caracteristicilor acesteia, care altfel sunt invizibile unei examinări cu ochiul liber. Cu ajutorul dermatoscopiei pot fi detectate până și cele mai mici schimbări care ar putea indica o leziune pre-canceroasă sau canceroasă.

Când trebuie făcută o dermatoscopie?

Din cauză că numărul de cazuri de cancer de piele și, mai ales, de melanom este în creștere, este indicat să mergeți la un dermatolog pentru efectuarea unui control dermatoscopic o dată pe an. De asemenea, mergeți la control ori de câte ori observați că o aluniță  și-a modificat forma, culoarea și dimensiunea sau prezintă simptome (durere, prurit) sau când alunița a fost traumatizată.

Autoexaminarea pielii ajută la depistarea precoce a melanomului

Specialiștii recomandă ca autoexaminarea pielii să fie făcută o dată pe lună. Este indicat să se realizeze într-o cameră bine luminată, în fața unei oglinzi mari în care să-ți vezi întregul corp. Pentru spate, poți folosi o oglindă de mână. De asemenea, poți ruga pe cineva apropiat să te ajute să verifici cu atenție pielea, în special în zonele care ție îți sunt mai puțin accesibile, cum ar fi pielea capului sau a spatelui.

Prima dată când îți examinezi pielea, nu trebuie să te grăbești, ci să analizezi cu atenție fiecare centimetru de piele.Fii foarte atent dacă observi ceva nou:

  • O aluniță care arată diferit de celelalte;
  • O pată ieșită ușor în relief, care se descuamează și este de culoare roșie sau roșu-închis;
  • O rană care se vindecă greu sau pare că nu se mai vindecă;
  • O umflătură, fermă, de culoarea pielii.

Fă-ți o agendă și notează în ea data când îți autoexaminezi pielea, precum și ceea ce ai constatat. Pentru a observa cum se modifică aspectul leziunilor în timp, ai putea face inclusiv fotografii ale acestora.

Regula ABCDE

Învață ce trebuie să urmărești atunci când verifici alunițele, petele, pistruii și alte semne de pe piele, astfel încât să poți observa eventualele schimbări majore. Un instrument eficient în acest sens este regula ABCDE de diferențiere a alunițelor normale de melanom și include principalele criterii clinice de depistare cu ochiul liber a melanomului:

A (asimetrie): forma unei jumătăți a aluniței nu seamănă cu cealaltă

B (margine, în engleză “border”): marginile sunt neregulate și slab definite

C (culoare): culoarea nu este uniformă, leziunea având mai multe nuanțe

D (diametru): leziuni cu dimensiuni mari (mai mult de 6 mm) sau care au o creștere importantă în mărime

E – se referă la evoluția în timp a leziunii