Tratamentul ridurilor cu toxina botulinică

Trecerea timpului lasă urme la nivelul pielii. Pe lângă apariția ridurilor fine, ridurile de expresie se adâncesc odată cu trecerea anilor, ca rezultat al contracției mușchilor feței în mod repetat. Mecanismul apariției lor explică, astfel, motivul pentru care toxina botulinică este de preferat în tratarea și prevenirea lor. Toxina botulinică acționează prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi la mușchi, iar aceștia nu se mai pot contracta.

Toxina botulinică se folosește, în general, în partea superioară a feței, ca tratament al ridurilor de la nivelul frunții, ridurilor verticale dintre sprâncene și ridurilor de la colțul ochiului. Se pot trata și ridurile din jurul gurii și de la nivelul bărbiei, dar, în aceste cazuri, cu siguranță zâmbetul va fi afectat.

Injectarea de toxină botulinică este una din cele mai bune opțiuni pentru a reduce aspectul ridurilor. Însă, pentru un rezultat sigur și eficient, este important ca această procedură să fie realizată de către un specialist dermatolog care a fost instruit și are experiență cu o astfel de metodă.

Toxina botulinică apare sub mai multe forme comerciale de tratamente antirid și anume: BOTOX -produs folosit în Statele Unite ale Americii, DYSPORT – produs folosit cu precădere în Europa, VISTABEL, etc.

Pentru ce este folosită?

BOTOX-ul este un tratament cosmetic ce se poate folosi în tratarea ridurilor fine cât şi a celor profunde. Se poate folosi în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Toxina botulinică blochează transmiterea impulsurilor nervoase către muşchii faciali din zona în care a fost injectată. Reduce astfel, temporar, contracţiile muşchilor faciali ce cauzează producerea ridurilor.

 

BOTOX-ul este o soluţie care a revoluţionat chirurgia estetică. S-a demonstrat că este un tratament eficient şi sigur, care poate reduce ridurile de expresie, iar din acest motiv a devenit extremde popular. Odată cu folosirea botoxului şi a acidului hialuronic, operaţiile de lifting aproape că au dispărut.

Cum pot face un tratament cu Botox?

Numai un medic vă poate spune dacă puteţi face sau nu un tratament cu toxina botulinică. Înainte de a începe tratamentul, este necesar să îi spuneți medicului care sunt problemele dumneavoastră de sănătate, în special cele care afectează musculatura sau nervii. De asemenea, trebuie să specificați dacă alăptați sau dacă intenţionați să rămâneți însărcinată.

Procedura de injectare cu Botox

Medicul va face câteva injecţii cu această substanţă direct în muşchii din zonele afectate de riduri. Înainte de a face injecţiile, acesta va stabili care sunt zonele ce pot fi injectate, evaluând în funcţie de structura feței şi de mobilitatea muşchilor faciali. Întreaga procedură durează în jur de 10-15 minute. Sunt necesare de la 4 la 10 injecţii, în funcţie de zona tratată.

Acul cu care se realizează injecţiile este foarte fin, iar disconfortul este minim. Cu cât se injectează mai multe puncte, cu atât senzaţia de “paralizie” este mai puternică. Nu este necesară anestezia, însă se poate aplica o cremă cu efect uşor anestezic.

Precizia punctului de injecţie şi doza administrată vor determina succesul tratamentului, astfel încât este foarte importantă alegerea unui medic calificat şi cu experienţă pentru efecturea procedurii.

Când apar rezultatele?

BOTOX-ul acţionează imediat după injecţie, dar rezultatele pot fi văzute în termen de câteva zile. Încruntarea va dispărea şi va exista o mobilitate limitată în zona respectivă. Două săptămâni mai târziu, se vor vedea efectele maxime ale tratamentului, iar rezultatelele se menţin între trei luni și un an. În multe cazuri, medicii au raportat faptul că repetarea tratamentului în aceleași zone a dus la o prelungire a rezultatelor, deoarece musculatura devine mai fermă.

Riscuri şi efecte secundare

Efectele secundare ale umplerii ridurilor cu botox sunt disconfortul şi durerea uşoară după tratament. În plus, unii pacienţi pot prezenta simptome cum ar fi roşeaţă, umflături, sângerări, greaţă, dureri de cap şi simptome asemănătoare gripei. Toate acestea trec în câteva zile.

Riscurile asociate tratamentului cu botox pentru umplerea ridurilor sunt asimetria feţei, lăsarea pleoapelor şi schimbări în sistemul nervos sau muşchi. Orice astfel de modificare necesită consultarea medicului, dar aceste riscuri sunt foarte rare.