Acneea la adulți – cauze și soluții

Deși este considerată, în general, o afecțiune caracteristică adolescenților, acneea este o problemă și pentru mulți dintre adulți. Se estimează că un adult din cinci, cu vârste cuprinse între 25-44 de ani, se confruntă cu diferite forme de acnee, care sunt deseori mult mai greu de tratat decât în adolescenţă.

Acneea la adulți este cauzată de sebum, substanța uleioasă produsă de glandele sebacee ale pielii. Sebumul blochează porii, care atrag bacterii, ceea ce duce la inflamarea acestora. Pentru unii adulți, acneea este rezultatul unei hipersensibilității sau a supraproducției de hormoni masculini. O altă cauză a apariției acneei este determintată de un dezechilibru la nivelul hormonilor feminini sau masculini. În cazul femeilor, acest lucru se poate întâmpla în timpul sarcinii, perimenopauzei sau menopauzei ori ca o consecință a sindromului ovarului polichistic. Există și anumite medicamente, precum corticosteroizii, care favorizează apariția acneei la adulți.
Mai mult decât o problemă de ordin estetic, acneea poate influența serios calitatea vieţii persoanei afectate, aceasta experimentând frecvent stări depresive, pierderea încrederii în sine şi izolarea de societate.

Simptomele acneei la adulți

• Puncte albe (închise, glande sebacee astupate)
• Puncte negre (deschise, glande sebacee astupate)
• Pustule (umflături roșii inflamate), uneori pline cu puroi

Cum se tratează acneea la adulți?
Tratarea acneei la adulți poate fi un proces dificil deoarece majoritatea medicamentelor sunt concepute pentru tenul gras al adolescenților. Un tratament eficient necesită de multe ori o abordare pe termen lung.
În funcție de severitatea formei de acnee, se pot aplica produse topice de la cele mai blânde, până la cele agresive, numai la indicația medicului dermatolog. Cremele tratament conțin substanțe ce au drept scop dizolvarea dopului obstructiv al foliculului, scăderea producției de sebum și o puternică acțiune antibacteriană.
Pentru cazuri mai grave, medicul dermatolog ar putea prescrie oricare dintre următoarele tratamente:
Retinoizi topici
Disponibile sub formă de creme, geluri sau lichid, aceste medicamente ajută la curățarea pielii cu foliculi înfundați prin creșterea numărului celulelor pielii. Cel mai cunoscut, tretinoinul, este mai puțin iritant. Atenție! Aceste medicamente cresc sensibilitatea pielii la soare și trebuie folosite întotdeauna împreună cu loțiune de protecție solară, pe toată durata tratamentului.
Antibioticele
Anumite antibiotice (disponibile sub formă de creme, geluri, loțiuni sau produse combinate), combinate cu alți compuși, pot fi aplicate direct pe piele pentru a reduce creșterea bacteriilor care cauzează acneea. Exemplele includ eritromicina combinată cu peroxidul de benzoil, clindamicina combinată cu peroxidul de benzoil și sulfacetamida combinată cu sulf. Cazurile grave sunt uneori tratate și cu antibiotice orale.
Anticoncepționalele
Anumite anticoncepționale scad nivelul de androgen și ajută la tratarea acneei la femei.
Terapia cu laser și lumină
Tratamentul cu laser țintește, în principal, cicatricile, iar terapia cu lumină albastră distruge bacteriile care cauzează acneea.

Sfaturi pentru îngrijirea tenului acneic:
• Încercați să vă mențineți fața curată în timpul zilei.
• Fiti foarte atenți și la produsele de curățare a tenului, cremele, produsele de machiaj și îngrijire a părului pe care le folosiți. Unele dintre ele, în special cele pe bază de ulei, pot astupa porii și afecta foliculii.
• Încercați să evitați produsele cosmetice pe bază de ulei și înlocuiți cât mai des ustensilele pe care le folosiți la aplicarea machiajului.
• Spălați-vă fața de două ori pe zi cu o soluție blândă de curățare, apă micelară din farmacie sau soluții nealcoolice, neastringente. Folosiți doar apă caldă (apa fierbinte poate irita pielea).