Cauze ale infertilității la femei

Poate nu știai că aproximativ 10% dintre femei au probleme de infertilitate sau de menținere a sarcinii. Acesta procent poate fi descurajant, dacă ai decis să rămâi însărcinată. Însă, problemele cu care se confruntă aceste femei sunt destul de variate, deoarece infertilitatea poate avea cauze din cele mai diverse. Iar vestea bună este că multe femei care au probleme de fertilitate pot rămâne, într-un final, însărcinate.

Este foarte important de avut în vedere și faptul că infertilitatea este o problemă a cuplului. Poate avea cauze feminine, masculine sau mixte. Există și situații frecvente, până la 20% din cazuri, în care nu se poate identifica o cauză. De aceea, nu putem evalua și trata o femeie din punct de vedere al infertilității, decât în contextul unui cuplu.

FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ APARIȚIA INFERTILITĂȚII LA FEMEI

Vârsta

Cea mai mare scădere a fertilității se înregistrează după vârsta de 35 de ani – aproximativ 95% din femei rămân însărcinate după trei ani de relații neprotejate, iar în cazul celor de 38 de ani, doar 75% vor rămâne însărcinate după aceeași perioadă de timp. Acest lucru se întâmplă deoarece ovarele produc mai puține ovule și de calitate scăzută, crescând însă riscul de apariție a celor cu anormalități cromozomiale (în acest caz fiind vorba de avort spontan sau sarcini cu complicații). În plus, odată cu înaintarea în vârstă, apar și anumite probleme de sănătate care interferează cu fertilitatea.

Greutatea

Supraponderea – dacă se depășește greutatea ideală (comparativ cu statura) cu 10-15%, crește și riscul infertilității. Obezitatea este în plus asociată cu sindromul ovarian polichistic (PCOS), o problemă endocrinologică ce poate, de asemenea, cauza infertilitate.

Subponderea – dacă greutatea este cu 10-15% sub nivelul normalității, atunci corpul, fiind lipsit de nutrimente, poate determina stoparea procesului de ovulație. Femeile care sunt supuse acestui risc sunt:

  • cele care au probleme cu alimentația – fie sunt anorexice, fie bulimice;
  • femeile care consumă o cantitate mică de calorii sau care se supun unor diete restrictive (în special dacă menstruația este neregulată);
  • vegetarienele “radicale” pot avea dificultăți deoarece pot prezenta carențe de vitamine și minerale importante – vitamina B12, zinc, fier, acidul folic;
  • femeile care practică sportul de performanță ce implică un efort fizic intens.

Fumatul

Fumatul poate afecta atât tratamentul de fertilitate (în cazul în care urmați unul), dar crește și riscul de avort spontan, naștere prematură și copii cu greutate mică la naștere. Se pare că șansele de a procrea scad cu o treime în cazul în care fumați, fiind afectate ovarele și respectiv, scăzând producția de ovule. În plus, țigările pot influența apariția prematură a menopauzei.

Stresul

Deși pare greu de crezut, stresul reprezintă o altă cauză a infertilității la femei. În hipotalamus, o porțiune a creierului ce controlează nivelul de hormoni de reproducere și de stres din corp, pot acționa anumiți mesageri chimici. Aceștia vor determina producerea unui nivel mare de hormoni de stres, peste standardele acceptabile, ce poate conduce la oprirea ciclului menstrual. De asemenea, stresul poate cauza scăderea libidoului și, prin urmare, și a frecvenței raporturilor intime.

CAUZE MEDICALE ALE INFERTILITĂȚII FEMEILOR:

În afară de factorii enumerați mai sus, există și aumite cauze medicale ce contribuie la apariția infertilității:

Boala inflamatorie pelvină (BIP)

BIP este cauza majoră a infertilității femeilor din întreaga lume. Cuprinde o serie de infecții cauzate de diferite bacterii ce afectează organele reproducătoare, apendicele, părți ale intestinului din zona pelvină.

Există mai multe cauze ce pot determina apariția BIP:

  • bolile cu transmitere sexuală: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae;
  • tuberculoza pelviană;
  • avorturi nesterile;
  • apendicita perforată.

Trebuie reținut faptul că gravitatea infecției, nu numărul de infecții, crește riscul infertilității, statisticile indicând faptul că 20% dintre femeile care dezvoltă BIP devin infertile.

Endometrioza

Afecțiunea se manifestă prin faptul că celulele care în mod normal tapetează cavitatea uterină (celulele endometriale) se dezvoltă și în alte părți ale corpului (la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, în afara suprafeței uterului, la nivelul intestinelor sau al altor organe abdominale) provocând durere și sângerări neregulate. Rar cauzează o inabilitate absolută de a concepe, însă afecteză fertilitatea în mod direct și indirect.

Printre simptomele frecvente ale endometriozei se numără sângerările menstruale neregulate, durerile pelvine înainte sau în timpul menstruaţiei, dureri în timpul actului sexual, diaree sau constipaţie, prezenţa sângelui în urină.

Chiar dacă suferi de această afecţiune, asta nu înseamnă că nu vei putea avea niciodată copii. Potrivit Asociaţiei pentru Endometrioză din SUA, infertilitatea afectează aproximativ 30-40% dintre pacientele cu endometrioză. Mai mult, există tratamente cu ajutorul cărora poți să îţi creşti şansele de a deveni mamă.

“Deoarece sarcina adesea duce la remisiunea temporară a simptomatologiei şi deoarece se crede că infertilitatea este mai frecventă cu trecerea timpului, obţinerea unei sarcini în cel mai scurt timp este recomandată pacientelor cu endometrioză”, se arată în ghidul publicat de Asociaţia pentru Endometrioză din SUA.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este una dintre cel mai des întâlnite cauze a infertilităţii feminine. Afecţiunea se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal, apărut din cauză că ovarele produc mai mulţi hormoni masculini androgeni decât în mod normal. Nivelul ridicat al acestor hormoni perturbă ciclul menstrual. Foliculii ovarieni nu se maturizează, iar ovulaţia apare mai rar sau chiar deloc. Cauza acestui sindrom este încă necunoscută, dar cercetări recente sugerează că boala ar apărea ca urmare a unei combinaţii de factori genetici şi de mediu.

În afară de ciclul menstrual neregulat (abundent, dar rar) sau chiar absent, printre simptomele SOP se numără şi prezenţa unei pilozităţi excesive în zone precum faţă, abdomen, piept sau pe barbă. De asemenea, un alt simptom este pielea grasă şi apariţia acneei, inclusiv pe spate sau piept.

Fără tratament adecvat, sindromul ovarelor polichistice reduce semnificativ capacitatea de a concepe un copil şi, de multe ori, duce la infertilitate. Însă, cu tratament corespunzător (chirurgical în unele situaţii), ovulaţia se poate restabili în majoritatea cazurilor, iar şansele de a rămâne însărcinată cresc cu până la 70%.

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o altă afecţiune ginecologică care poate contribui uneori la apariţia infertilităţii. Este o tumoare benignă, care se dezvoltă în ţesuturile musculare ale uterului şi care poate determina infertilitate doar în anumite cazuri. De exemplu, atunci când fibromul îşi măreşte dimensiunile într-atât încât ajunge să interfereze cu procesul de fertilizare şi implantare a ovulului. În cele mai multe cazuri însă, fibromul doar reduce uşor şansele de a concepe un copil. Potrivit studiilor, doar 1-2% dintre femeile care se confruntă cu această problemă ajung la infertilitate. Cauza fibromului uterin este necunoscută, dar se crede că apariţia acestuia depinde de factori genetici.

În general, fibromul uterin nu se manifestă prin niciun fel de simptome şi se depistează întâmplător în cadrul consultului ginecologic. Unele femei resimt totuşi durere în zona abdomenului şi se confruntă cu menstruaţii extrem de abundente sau de lungi (peste 7 zile).

Un avertisment dat de medici cu privire la factorii de risc care pot influența fertilitatea este legat, în primul rând, de stilul de viață, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Fumatul, excesul de alcool, medicamentele sau nopțile pierdute își pot pune serios amprenta asupra fertilității și pot deveni un “semn” al incapacității de a concepe copii. Un stil de viață sănătos și educația sexuală și contraceptivă pot contribui la păstrarea potențialului fertil până la vârsta la care acesta începe să scadă în mod natural.