La cât timp după naștere poți rămâne din nou însărcinată?

Sarcina imediat după naștere aduce cu sine o serie de riscuri, atât pentru proaspăta mămică, cât și pentru următorul nou-născut. Și asta pentru că, o sarcină înseamnă un efort fantastic pentru organismul mamei, care va trebui să susțină dezvoltarea unui copil. Toate resursele organismului ei vor fi folosite de bebelușul din burtă. Prin urmare, este normal ca, după o naștere, organismul unei femei să aibă nevoie de o perioadă de refacere, pentru a susține următoarea sarcină.

În unele cazuri, o femeie poate rămâne însărcinată chiar și după 21 de zile de la naștere. Multe mame cred că sunt ferite de sarcină multă vreme, însă, indiferent dacă ai născut pe cale naturală sau prin cezariană, corpul tău este capabil să “prindă” o sarcină destul de ușor. Medicii ginecologi recomandă folosirea mijloacelor de contracepție nonhormonale, astfel încât să fie evitată apariția unei sarcini după naștere. Este unanim acceptat faptul că organismul tău are nevoie de măcar 12 luni pentru a se reface și pentru a fi din nou pregătit să susțină o nouă sarcină.

În cazul în care alăptezi constant, șansele să rămâi  însărcinată din nou sunt mai mici, deoarece lactația acționează ca un mijloc contraceptiv. Acest lucru nu mai este valabil odată cu reapariția ciclului menstrual. Așadar, teoretic, poți avea o nouă sarcină după naștere la un interval de câteva luni sau chiar după câteva săptămâni.

Specialiștii consideră că timpul minim între două sarcini este de un an, dacă ai născut natural. În cazul operației cezariană, se recomandă o pauză de doi ani. În timpul celor 12 luni, starea de sănătate a femeii se reface complet, menstruația normală se reia după alăptare și mama își recăpătă forța fizică necesară celei de-a doua sarcini.

În ceea ce privește siguranța de a rămâne din nou însărcintă după o naștere recentă, este bine să ții cont și de următoarele două aspecte:

Organele genitale au nevoie de un anumit timp pentru a se reface după naștere

În timpul travaliului și al nașterii, uterul și cervixul au suferit modificări importante. Ca urmare, este nevoie de un anumit timp de refacere. În mod particular, stratul intern al uterului poate fi predispus la infecție. Lochia, acea scurgere care se elimină din uter după naștere, este un semn că uterul se vindecă. Atunci când aceasta nu mai este sanguinolentă, înseamnă că uterul este aproape vindecat. Acest proces poate dura între 3 și 8 săptămâni pentru majoritatea femeilor.

Trebuie să fii pregătită să ai noi rapoarte sexuale

Deși sfatul privind reluarea contactelor sexuale după ce ai născut diferă de la un medic la altul, cei mai mulți recomandă ca acestea să nu aibă loc până la controlul efectuat la 6 săptămâni de la naștere. Dacă ți s-a făcut epiziotomie, de exemplu, contactul sexual poate să crească riscul ca plaga să se deschidă. Același risc poate să apară și în cazul rupturilor rectale sau vaginale.

În plus, anumite femei constată că au o dorință sexuală scăzută după ce au născut. Altele se plâng de durere în timpul raportului sexual. De cele mai multe ori, însă, este vorba de teama de a avea dureri după naștere.

Așadar, chiar dacă ești nerăbdătoare să aduci pe lume un alt bebeluș, trebuie să știi că sarcina după naștere prezintă riscuri destul de mari, care se vor răsfrânge atât asupra sănătății tale, cât și asupra sănătății viitorului nou-născut.