Dermatita seboreică este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni inflamatorii ale pielii. Deși se poate trata, această afecțiune este una cronică. Boala este caracterizată printr-o remisie spontană, dar și prin explozii exacerbate.
Această afecțiune se manifestă prin apariția unei iritații roșiatice pe porțiuni din scalp, sprâncene, față, urechi, piept, spate. Ea apare indiferent de vârstă.
Care sunt cauzele?
În dezvoltarea afecțiunii sunt implicați mai mulți factori. Este vorba despre o ciupercă, numită Malassezia, care există în mod normal pe scalp, dar care intră în conflict cu sistemul imunitar la persoanele predispuse. La unele persoane, această ciupercă se înmulțește excesiv în mediul creat de secreția exagerată de sebum, iar la nivelul pielii apare astfel o reacție inflamatorie.
Modificările de temperatură, umiditate, contactul cu substanțe iritante, stresul emoțional și fizic, scăderea sistemului imunitar, privarea de somn, pot declanșa dermatita seboreică. La fel, unele medicamente (haloperidol, interferon alfa, buspirona, săruri de litiu etc.) sau tulburări neurologice (Parkinson) reprezintă factori de risc ce pot cauza apariția acestei afecțiuni.
Care sunt simptomele?
Dermatita seboreică nu este contagioasă. Primele semne care apar sunt iritația, eczema de culoare roșie și cu cruste. Apariția mătreții este, de asemenea, un simptom foarte deranjat pentru multă lume. Printre cele mai frecvente neplăceri care însoțesc afecțiunea se numără mâncărimile locale supărătoare, scuamele albicioase, grase sau uscate (mătreață), urmate de iritatație și roșeață, dar și hiperseboree (exces de sebum).
Afecțiunea nu se manifestă tot timpul, ci în pusee, așadar există momente în care simptomele sunt mai intense și altele în care acestea lipsesc cu desăvârșire. În funcție de severitatea simptomelor, dermatita seboreica poate fi ușoară, medie sau gravă. Afecțiunea recidivează în special în sezonul rece, atunci când expunerea la soare este redusă, dar și în perioadele de stres și epuizare fizică și intelectuală.
Diagnosticul se pune în urma unui control clinic de specialitate. În unele cazuri, medicul dermatolog poate recomanda analiza la microscop a scuamelor, pentru a exclude o infecție fungică. În cazuri și mai rare, se poate ajunge și la biopsie.
Cum se tratează?
Netratată, dermatită seboreică poate favoriza căderea părului și alopecie secundară sau poate evolua în psoriazis. În plus, poate determina apariția unor infecții bacteriene și iritații pe suprafețe foarte mari ale pielii. Așadar, pentru e evita complicațiile, se recomandă un control medical încă de la primele semne ale bolii.
Chiar dacă afecțiunea este cronică, vestea bună este că simptomele pot fi ținute sub control, răspunsul la tratament fiind foarte bun. Pentru formele ușoare, se recomandă șampoane speciale care conțin concentrații de sulf, seleniu și zinc, atât pentru spălarea părului, cât și a corpului. Pentru cazurile mai grave, poate fi nevoie, pentru puțin timp, de tratament pe bază de cortizon sau imunosupresive.
Soarele este prietenul persoanelor care se confruntă cu dermatită seboreică, întrucât ultravioletele inhibă proliferarea ciupercii responsabile de apariția leziunilor și calmarea inflamației. Vara, expunerea la soare este la îndemână. În sezonul rece, acest lucru este mai puțin facil, dar dermatologia modernă oferă o alternativă terapeutică care suplinește cu succes ultravioletele naturale: fototerapia cu UVA și UVB. În plus, cu ajutorul acesteia pot fi tratate și zone în care lumina soarelui nu poate pătrunde în mod natural.
Medicul dermatolog este singurul în măsură să stabilească durata și frecvența tratamentului, ținând cont de istoricul medical al pacientului, stilul de viață și de cât de avansată este afecțiunea.
Cum îngrijim pielea cu dermatită seboreică?
Pielea pacienților care suferă de dermatită seboreică se irită ușor, chiar și prin simpla spălare a feței. Se recomandă produse de curățare delicate (loțiuni micelare sau alte tipuri de loțiuni), dar nu săpun, pentru că acesta agravează iritația. Cremele hidratante nu sunt întotdeauna bine tolerate. În general, se recomandă produse dermato-cosmetice concepute pentru a fi tolerate de pielea sensibilă, care conțin agenți activi ce calmează dermatita seboreică.
Iată câteva sfaturi utile:
- Nu vă lăsaţi tentaţi să folosiţi creme, loţiuni sau medicamente încercate de persoane care au suferit de aceeaşi afecţiune. Numai un medic vă poate pune un diagnostic, pe baza unor analize sau a unui simplu examen clinic.
- Urmaţi cu stricteţe tratamentul pe care dermatologul vi l-a indicat şi mergeţi la control ori de câte ori este nevoie.
- Dermatita este o afecţiune de lungă durată, care evoluează alternant, în puseuri şi perioade de remisiune. Leziunile sunt agravate de oboseală şi stres, aşa încât ar trebui să vă asiguraţi că dormiţi suficient, dacă agitaţia de zi cu zi este de neevitat.
- Epiderma afectată necesită permanent îngrijire specială, cu produse adecvate, care se găsesc în farmacii.
- Igiena riguroasă este extrem de importantă. Numeroşi pacienţi sunt convinşi că apariţia descuamării este cauzată de uscarea scalpului, aşa că îşi spală părul mai rar. Leziunile, dimpotrivă, câştigă teren atunci când asupra lor nu intervine nici o substanţă, cum ar fi cele pe care le conţine şamponul.
- Evitaţi să atingeţi pielea bolnavă, chiar şi atunci când credeţi că aveţi mâinile curate.
- Schimbaţi feţele de pernă cel târziu la două zile în timpul, dar mai ales după tratament, pentru a evita pericolul reinfectării. Totodată, ideal este ca feţele de pernă să fie sterilizate, după fiecare spălare, cu ajutorul fierului de călcat.