În România, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femeie, dar și principala cauză de deces la femeile diagnosticate cu cancer. Din păcate, aproximativ 80% dintre cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate, când prognosticul este rezervat. Principalul factor incriminat în diagnosticul tardiv al acestei maladii este lipsa prevenției și accesul limitat la informare.
Diagnosticarea precoce este obligatorie pentru obținerea vindecării în cancerul de sân. Un rol esențial în diagnosticul precoce al cancerului de sân este reprezentat de cunoașterea factorilor de risc pentru această boală și identificarea pacientelor care prezintă acești factori de risc.
Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului de sân, dar au fost identificați factori cu rol în declanșarea cancerului de sân. Un factor de risc este orice eveniment sau fapt care crește probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de o anumită boală. Dar asta nu înseamnă că o persoană care are unul sau mai mulți factori de risc se va îmbolnăvi neapărat. Haideți să vedem care sunt aceștia:
- Sexul feminin
Poate sună ciudat, dar cel mai important factor de risc este chiar sexul feminin. Asta deoarece și bărbații pot suferi de cancer mamar – 1% din cancerele mamare sunt diagnosticate la bărbați.
- Vârsta
Riscul de a dezvolta cancer de sân crește odată cu înaintarea în vârstă. Aproximativ 75% din cazurile de cancer la sân apar după vârsta de 50 de ani. Mai puțin de 5% din cazuri sunt diagnosticate la femei mai tinere de 35 de ani. De exemplu, riscul de a dezvolta un cancer de sân este de aproape 1:20.000 la vârsta de 25 de ani, dar până la vârsta de 80 de ani, riscul ajunge la 1:8!
- Factorii hormonali
Estrogenul, hormonul sexual feminin, este principalul „vinovat”. Riscul de a dezvolta un cancer de sân crește dacă femeile sunt expuse la cantități mai mari sau un timp mai îndelungat la acest hormon. De aceea, riscul este crescut la femeile care au avut prima menstruație la vârste mai mici de 12 ani sau la femeile la care menopauza s-a instalat la vârste mai mari de 55 de ani. Studiile au arătat că femeile care au concentrații mai mari de estrogen în sânge post-menopauză au un risc de două ori mai mare față de femeile care au concentrații mai mici de estrogen.
Terapia de substituție hormonală se prescrie uneori pentru a ameliora simptomele asociate menopauzei. Multiple studii au arătat că terapia de subtituție hormonală post-menopauză crește riscul de a dezvolta cancer de sân – mai ales combinația de estrogen și progesteron. Deși se prescrie mult mai rar decât acum 15-20 de ani, terapia de substituție hormonală poate avea și beneficii – mai ales scăderea riscului de osteoporoză. Decizia de a utiliza terapia de substituție hormonală trebuie luată de la caz la caz, cântărind atent riscurile și beneficiile și se vor utiliza cele mai mici doze pentru cel mai scurt timp posibil.
Pilulele contraceptive conțin o combinație de estrogen și progesteron și, teoretic, ar putea crește riscul unui cancer de sân. Totuși, multiplele studii clinice efectuate pe acest subiect nu au ajuns la un consens. Majoritatea studiilor au arătat o creștere ușoară a riscului. Și acest risc crescut dispare după 10 ani de la oprirea administrării lor. Pe de altă parte, anticoncepționalele par să scadă riscul cancerelor de ovar sau de uter. Totuși, este important să reținem două aspecte: anticoncepționalele moderne au doze mult mai mici de hormoni decât cele utilizate în anii `60 -`70. În al doilea rând, ele sunt prescrise femeilor tinere, care au oricum un risc foarte scăzut de cancer de sân, deci o creștere mică a acesui risc ar duce doar la foarte puține cazuri de cancer în plus.
- Istoricul familial de cancer de sân
Orice pacientă a cărei mamă sau soră a fost diagnosticată cu cancer de sân prezintă un risc crescut de a contacta această boală. Riscul este și mai mare dacă ruda de gradul I a fost diagnosticată cu cancer de sân înainte de menopauză sau a prezentat cancer de sân bilateral. Riscul de cancer de sân este dublu (față de o pacientă fără istoric familial) la pacientele cu o singură rudă de gradul I care a prezentat boala, dar crește de 5 ori la pacientele care au două rude de gradul I cunoscute cu cancer de sân.
Acest risc poate fi redus prin operație profilactică. Evaluarea genetică atentă și consilierea psihologică sunt obligatorii înaintea unei astfel de operații. Alte strategii includ tratament medicamentos profilactic, supravegherea atentă prin mamografii anuale și/ sau RMN mamar.
- Istoricul personal de cancer de sân
O femeie care a suferit de cancer de sân are un risc mai mare de a dezvolta alt cancer la același sân sau cancer la sânul contralateral.
- Istoric personal de alte boli
Cancerul de sân apare mai frecvent la femei care au suferit înainte și de alte cancere: limfomul Hodgkin (mai ales la vârste tinere și dacă a fost tratat prin radioterapie), melanom malign, cancer pulmonar, cancer colorectal, cancer de corp uterin, leucemie limfocitară cronică.
Diabetul zaharat de tip 2 (care apare la adulți) poate crește ușor riscul de cancer mamar, acest lucru s-ar putea datora faptului că persoanele cu diabet sunt mai frecvent supraponderale.
Riscul este crescut și de boli de tiroidă autoimune.
- Densitatea sânilor
Sânii sunt formați din țesut glandular, țesut gras și țesut fibros. Unele femei au mai mult țesut glandular și fibros, iar sânii lor au o densitate mai crescută pe mamografii. Deoarece, în acest caz, sunt prezente mai multe celule mamare, și riscul de a dezvolta cancer crește de până la două ori. Din nefericire, la aceste femei nici mamografia nu este la fel de fiabilă, dar ecografia mamară și RMN-ul mamar pot detecta tumori ce nu au putut fi observate prin mamografie.
- Fumatul și consumul de alcool
Consumul de alcool crește ușor riscul de a dezvolta cancer de sân. Deși alcoolul în cantități moderate poate proteja de boli cardiovasculare, riscul crește cu 30% la femeile care consumă, în medie, mai mult de 2 pahare de alcool/zi (un pahar fiind 400 ml bere, 150 ml vin sau 40 ml băuturi spirtoase). Și fumatul crește riscul, mai ales la femeile care fumează de la vârste tinere sau care au început să fumeze înainte de prima sarcină.
- Greutatea
Femeile care au avut o greutate mai mare la naștere au un risc mai crescut de cancer de sân înainte de menopauză. Femeile care sunt supraponderale sau obeze post-menopauză au și ele un risc crescut. Înainte de menopauză, aproape toți hormonii feminini sunt produși de către ovare, dar după menopauză (când ovarele nu mai produc hormoni), țesutul gras este sursa principală de estrogen. În plus, femeile supraponderale au și niveluri crescute de insulină în sânge, alt hormon care pare să crească riscul de cancer la sân.
- Istoricul reproductiv
Cancerul de sân apare mai frecvent la femeile care nu au copii sau care nasc primul copil la vârstă mai înaintată. De exemplu, o femeie care are primul copil la peste 35 de ani are un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta această boală față de o femeie care are primul copil la 18 ani. Cu cât o femeie are mai mulți copii, cu atât riscul este mai scăzut.
Prezența acestor factori de risc nu înseamnă obligatoriu evoluția spre cancer de sân. Fiecare pacientă trebuie ajutată să-și identifice factorii de risc pentru cancerul de sân și, mai ales, trebuie instruită asupra prevenției și diagnosticului precoce al cancerului de sân. Fiecare femeie trebuie să solicite și să primească informații despre:
- Importanța autopalpării sânilor după terminarea sângerării menstruale, în fiecare lună;
- Necesitatea unui examen clinic al sânului efectuat periodic de către medic;
- Rolul mamografiei și ecografiei în diagnosticul precoce al cancerului de sân;
- Semnele de alarmă pentru cancer de sân: modificări de formă și volum ale sânului, modificări tegumentare, prezența unei tumefacții la nivelulul sânului sau areolei.
Află mai multe despre afecțiunile sânului și modul în care pot fi prevenite sau depistate la timp cu un click aici.
Sursa: www.cancer.org