Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o formă de disfuncție ovariană, care are efecte negative hormonale și metabolice asupra întregului organism. Una din zece femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP), acesta numărându-se printre cele mai frecvente tulburări endocrine ale femeilor. Adesea, simptomele încep în anii adolescenței și, dacă nu este descoperită și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infertilitate.

Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice ?

Deși cauzele exacte ale acestui sindrom sunt încă necunoscute, cercetările arată că mai mulți factori ar putea favoriza apariția acestei afecțiuni, inclusiv factorul ereditar: femeile cu SOP sunt mai susceptibile de a avea o mamă sau soră cu acest sindrom.

În cele mai multe cazuri, însă, problema principală care stă la baza sindromului ovarului polichistic este dezechilibrul hormonal. S-a constatat că la femeile cu acest sindrom, ovarele produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni afectează dezvoltarea și eliberarea de ovule în timpul ovulației și mai pot provoca acnee, pilozitate excesivă sau creștere în greutate.

Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?

  • Infertilitate cauzată de lipsa ovulației. Sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei;
  • Perioade menstruale neregulate, rare sau absente;
  • Hirsutism – creșterea excesivă a părului pe față, piept, abdomen, spate, degetele de la mâini sau de la picioare;
  • Chisturi pe ovare;
  • Acnee, piele grasă sau mătreață;
  • Creșterea în greutate sau obezitate, de obicei cu acumulări în plus în jurul taliei;
  • Subțierea părului sau început de chelie;
  • Apariția unor pete depigmentate pe tegumentul din zona gâtului, brațelor, sânilor, coapselor sau pete care sunt groase, maro închis sau negre;
  • Durere pelvină;
  • Anxietate sau depresie.

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă un dezechilibru metabolic general al organismului

Peste 60% dintre femeile cu SOP sunt supraponderale sau obeze, relația între SOP și obezitate fiind bilaterală. Femeile obeze cu SOP au de obicei un sindrom mai agresiv, cu impact mai mare metabolic și asupra fertilitații. Un alt element important și prea des ignorat este că SOP nu reprezintă doar un dezechilibru hormonal ovarian, ci un dezechilibru metabolic general al organismului, cu predispoziție la diabet zaharat, creșteri ale grăsimilor în sânge (dislipidemii) și răsunet cardiovascular.

Diagnostic și tratament

Frecvent, este necesară implicarea unei echipe de specialiști în controlul simptomelor SOP (endocrinolog, ginecolog-obstetrician cu experiență în tehnici de fertilizare, dermatolog, cosmetician, nutriționist, fiziokinetoterapeut).

Adesea, simptomele par să nu aibă legatură unele cu altele, de aceea controlul medical va include și un examen pelvin, în timpul căruia ginecologul va putea evalua starea organelor genitale externe și interne, dar și eventualele modificări apărute la acest nivel. Odată ce acestea au fost identificate, se va efectua o ecografie pentru a ajuta medicul să pună diagnosticul corect. În acest sens, se vor efectua și analize hormonale.

Scopul tratamentului se concentrează pe două aspecte: ameliorarea simptomelor și prevenirea sau minimalizarea complicațiilor de durată, care pot să apară la vârsta adultă. De cele mai multe ori, tratamentul pentru controlarea simptomelor este medicamentos. Contraceptivele orale combinate sunt o alegere frecventă pentru a controla ciclurile menstruale și pentru a reduce nivelul de hormoni.

Ca soluție alternativă, preferată în cazurile mai complexe, medicul poate recomanda și tratamentul chirurgical. Acesta constă în intervenții laparoscopice speciale. În timpul laparoscopiei, vor fi îndepărtate chisturilor ovariene prin ablație sau se vor realiza mici zone de electrocoagulare la nivelul capsulei ovariene (drilling ovarian) pentru a putea permite apariția ovulației.

Pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate, dar suferă de anovulație cronică ca rezultat al sindromului ovarelor polichistice, iar tratamentul medicamentos nu a avut succes, singura opțiune de a avea un copil rămâne de cele mai multe ori fertilizarea in vitro.

Sindromul ovarelor polichistice nu se vindecă, dar se poate ține sub control

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune care nu se vindecă, însă se pot preîntâmpina și trata majoritatea simptomelor aferente. Tratamentul este de lungă durată, dar dacă este întrerupt, duce de cele mai multe ori la reapariția simptomelor. Pe lângă medicația folosită, sunt la fel de importante modificările aduse stilului de viață. De exemplu, scăderea în greutate a femeilor supraponderale sau obeze poate fi suficientă pentru reluarea ovulațiilor și ameliorarea dezechilibrului hormonal și metabolic.