Sistemul endocrin este format din glandele endocrine și este responsabil de reglarea metabolismului, a creșterii și a reproducerii, prin stimularea și coordonarea activității anumitor organe. Hormonii sunt ajutoarele de nădejde ale sistemului endocrin, ajutându-l să-și îndeplinească toate aceste responsabilități. Hormonii sunt substanțe biochimice care transmit informații de la un organ sau țesut la altul și sunt secretați de glandele endocrine.
Sistemul endocrin este format, în principal, din hipotalamus, hipofiză, tiroidă, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineală și glandele reproducătoare. Toate aceste glande reglează ritmul de creștere, ritmul cardiac, temperatura, dar și diverse activități pe care credem că le facem ”automat” – trezirea, mișcarea sau tremuratul atunci când ne este frig. De asemenea, hormonii secretați de glandele endocrine sunt responsabile de senzația de sete, foame, sațietate și chiar de starea de bucurie și fericire.
Pe parcursul vieții, pot apărea și momente în care anumite glande nu mai funcționează corespunzător și pot duce la apariția unor tulburări hormonale, ce se manifestă atât la adulți, la adolescenți, dar și la copii, afectându-le creșterea și dezvoltarea.
Obezitatea infantilă și diabetul
Obezitatea infantilă poate fi cauzată de tulburări endocrine. Totuși, creșterea alarmantă a cazurilor de obezitate în rândul copiilor, inclusiv în țara noastră, e cauzată prea rar de tulburări endocrine. Cauzele principale ale numărului tot mai mare de copii obezi sunt alimentația dezechilibrată, bogată în alimente nesănătoase, și lipsa mișcării.
Un părinte responsabil ar trebui să apeleze la sfatul unui pediatru sau al unui endocrinolog atunci când observă o creștere semnificativă de greutate la copilul său. În lipsa adoptării unui regim alimentar echilibrat și a unui program de activități fizice adecvate, care să normalizeze greutatea, copiii supraponderali sau obezi pot dezvolta hipertensiune arterială sau diabet zaharat de tip 2.
Pe lângă diabetul zaharat de tip 2 (din ce în ce mai frecvent la copii, din cauza creșterii incidenței obezității), tulburările endocrine se pot manifesta la copii și prin diabetul zaharat de tip 1 și prin diabetul insipid.
Diabetul zaharat de tip 1 se descoperă frecvent atunci când apar simptome nespecifice de tulburare de creștere, de atenție, de scădere în greutate, cât și prin asocierea specifică de poliurie – polidipsie – polifagie (copilul bea mult, este veșnic înfometat, dar scade în greutate și urinează mult). Tratamentul constă în administrarea de insulină, ceea ce presupune că atât părinții, cât și copiii, să fie atenți la dieta zilnică, la administrarea corectă a insulinei, la respectarea programului zilnic de exerciții fizice, cât și la monitorizarea permanentă a glicemiei.
În cazul diabetului zaharat de tip 2, un regim alimentar și fizic adecvat poate fi suficient în unele cazuri, dar uneori e nevoie de un tratament cu antidiabetice.
Spre deosebire de diabetul zaharat, care este o boală a pancreasului, diabetul insipid este o boală a hipotalamusului. Copiii cu diabet insipid pot fi foarte agitați, au febră des, sunt constipați, urinează des și beau foarte multe lichide (peste 3 litri pe zi), în special noaptea.
Hipotiroidismul
În hipotiroidism, glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă de hormon tiroidian. Hipotiroidia este destul de frecventă la copii și adolescenți și este tratabilă. La nou-născuți, lipsa de hormon tiroidian este gravă și este nevoie de tratament prompt.
Hipotiroidismul poate fi declanșat de deficitul de iod și se manifestă la copii prin încetinirea creșterii în înălțime, constipație, intoleranță la frig, tegumente uscate și mărirea în volum a tiroidei. Problema poate fi rezolvată însă prin adaosul de iod în alimentație sau printr-un tratament medicamentos.
Deficitul statural
În funcție de contextul clinic al fiecărui copil în parte, medicul pediatru decide dacă este vorba de o cauză care ține de condițiile socio-economice sau de bolile pe care le are copilul, pentru că, o boală cronică la copil, fie că este o boală congenitală de inimă, că este o boală de malabsorbție, care ține de tractul gastro-intestinal, poate determina un deficit statural. Dacă lucrurile acestea sunt excluse și există un deficit statural important, adică, respectivul copil este decalat cu mai mult de două abateri standard față de valoarea medie a vârstei și sexului copilului, atunci este trimis și pentru investigarea unei cauze endocrine, respectiv a unui deficit de hormon de creștere. Și, dacă acesta este pus în evidență, tratamentul va fi pe toată perioada copilăriei, până la adolescență, cu un preparat injectabil, făcut din hormoni de creștere precombinat, care se administrează subcutanat în fiecare zi. În general, rezultatele sunt extrem de bune, cu atingerea unei talii satisfăcătoare medii pentru sexul și vârsta respectivă.
Pubertatea precoce
Vorbim despre pubertate precoce la fete atunci când caracterele sexuale secundare încep să apară înainte de vârsta de 8 ani sau au prima menstruație înainte de vârsta de 9 ani. La băieți, pubertatea precoce se manifestă atunci când caracterele sexuale secundare încep să apară înainte de vârsta de 9 ani – precum părul pubian și axial sau mărirea penisului ori a testiculelor.
De obicei, pubertatea debutează în jurul vârstei de 11 ani la fete și 12-13 ani la băieți, însă aceasta poate să înceapă și mai devreme ori mai târziu. Pubertatea precoce este mai des întâlnită la fete decât la băieți.
Pubertatea precoce poate determina o creștere timpurie care se termină prea repede, astfel încât copilul nu ajunge la înălțimea sa completă. Atunci când creșterea unui copil pare să încetinească mai devreme decât era de așteptat, este bine să fie consultat de un medic pediatru specialist endocrinolog.
De obicei, nu există o cauză specifică a pubertății precoce la fete, spre deosebire de băieți. Majoritatea fetelor (aproximativ 90%) care se confruntă cu o pubertate precoce sunt clinic sănătoase. Ele se dezvoltă mai devreme, dar normal, și nu au nevoie de un tratament specific.
În schimb, doar aproximativ jumătate dintre băieții la care pubertatea apare precoce sunt sănătoși. Acest lucru înseamnă că aproximativ 10% din fetele și 50% din băieții care au semne de pubertate precoce pot avea și alte probleme de sănătate. Uneori, acestea pot fi grave, cum ar fi o modificare anormală la nivelul creierului sau a gâtului (glanda tiroidă). Tratamentul este determinat de tipul de problemă medicală care stă la baza tulburării hormonale.