Multe femei însărcinate își fac griji cu privire la plecarea departe de casă în timpul sarcinii. În general, dacă nu există complicații pe parcursul sarcinii și aceasta a evoluat normal, nu există restricții de călătorie. Totuși, trebuie să evitați planificarea concediului în preajma termenului (după 37 de săptămâni).
Pentru că iubim cu toții vacanțele de vară și tentațiile sunt mari, specialiștii noștri vă oferă câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont atunci când plecați în concediu.
1. În ce perioadă pot pleca în concediu?
Cea mai favorabilă perioadă pentru călătorii este între 14 și 28 de săptămâni pentru că, în această perioadă, au loc cele mai puține complicații legate de sarcină. Deja grețurile matinale și din pri-mul trimestru au trecut și nu vă expuneți nici riscului de naștere prematură din trimestrul al trei-lea.
2. Aveți nevoie de avizul medicului
Nu plecați la drum fără avizul medicului care vă urmărește sarcina pentru a vă asigura că nu vă expuneți unor riscuri majore. Încercați să vă programați la un control imediat înainte de a pleca în vacanță pentru un plus de siguranță.
3. Nu alegeți destinații de vacanță prea îndepărtate
Încercați să vă rezumați la călătorii în Europa și mai ales la unele care nu implică zboruri cu avio-nul de lungă durată. Nu optați pentru destinații care necesită vaccinare, de exemplu unde se pot transmite boli prin înțepături de țânțari, precum malaria sau virusul Zika. Acestea se pot dovedi inconfortabile în sarcină. În cazul în care nu puteți evita, nu depășiți 2-3 ore de zbor și optați pen-tru câteva nopți de cazare pentru a avea timpul necesar să vă reveniți după călătorie. Cel mai im-portant, nu vă abateți prea mult de la drumurile cunoscute, unde există magazine și facilități medicale în apropiere; trebuie să fiți întotdeauna pregătite de neprevăzut.
4. Expunerea la soare
Statul la soare expune orice persoană la razele UV, raze ce se pot dovedi periculoase pentru orici-ne, nu doar pentru femeile însărcinate. Pentru o viitoare mămică însă, expunerea la soare poate fi cu atât mai periculoasă cu cât nivelul ei hormonal este crescut, pielea fiind astfel mai sensibilă la radiații. Cu o piele mai sensibilă, arsurile pot apărea mult mai ușor, iar riscul dezvoltării melano-mului (cancer de piele) este mai ridicat. De asemenea, este cunoscut faptul că razele solare distrug acidul folic din organism, iar așa cum știm, acidul folic este crucial în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.
Cu toate acestea, statul la plaja nu este interzis, atât timp cât este cu măsură. Intervalele orare re-comandate de specialiști sunt cele cuprinse între 7:00-10:00 dimineața și după orele 18:00.
5. Înotul în mare
Înotul este unul dintre puținele exerciții fizice recomandate în timpul sarcinii, fiind benefic atât pentru gravidă, cât și pentru făt, cu riscuri minime spre inexistente. Înotul pune în mișcare atât mușchii membrelor superioare, cât și mușchii membrelor inferioare, ceea ce le ajută pe mămici să se simtă mai ușoare. În timpul unei sesiuni de înot, gravida nu va mai simți atât de tare greutatea burții și va reuși să se relaxeze. În plus, înotul ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, crește tonusul muscular, alungă oboseala și conferă o stare de bine.
6. Restricții alimentare
Atunci când călătoriți, aveți posibilitatea să încercați diferite bucătarii și să vă bucurați de o alimentație variată. Însă, în timpul sarcinii, nu strică câteva precauții suplimentare. În primul rând, evitați carnea crudă, laptele nepasteurizat sau alimentele insuficient preparate termic. Fruc-tele și legumele din abundență vă vor conferi din plin vitamine și minerale și vor ajuta să evitați constipația. Este indicat să plecați de acasă cu gustări precum cereale uscate, batoane de cereale și biscuiți din cereale integrale; în acest mod veți avea mereu la îndemână ceva gustos și sănătos. Șansele de a suferi de toxiinfecție alimentară pot fi reduce, însă repercusiunile pe care aceasta le poate avea asupra sarcinii sunt destul de grave, prin urmare cel mai bine este să fiți precaute.
Acordați o importanță deosebită hidratării pe timpul sarcinii. Să aveți mereu o sticlă de apă la îndemână și beți constant din ea, pe durată întregii zile.
7. Ce activități sunt recomandate?
Există, desigur, și o serie de activități pe care trebuie să le evițați în sarcină, respectiv cele care vă expun unui risc de accidentare, precum călăria, ski-ul nautic, windsurfing și escalada. Sunt exclu-se și scufundările sau alte sporturi ce implică o presiune atmosferica diferită deoarece bulele de aer care se formează în fluxul sanguin pot fi transferate bebelușului. O baie caldă sau hidroterapia sunt acceptabile, atâta timp cât nu sunt prea fierbinți; evitați însă sauna sau băile fierbinți.
8. Ce nu trebuie să lipsească din bagaj
Luați copii ale dosarului medical și numărul de telefon al medicului. Dacă plecați în străinătate, aveți grijă să vă faceți o asigurare medicală care obligatoriu să includă atât servicii pentru femeile gravide cât și pentru lăuze (poate costa foarte mult spitalizarea după naștere). Nu uitați nici vita-minele și alte medicamente recomandate de medic, șervețele umede și gelul antibacterian pentru opririle dese la toaletă, apa îmbuteliată și mici gustări.
9. Câteva sfaturi pentru călătoria cu avionul
Interesați-vă din timp în legătură cu politica de zbor în ceea ce privește gravidele. Fiecare compa-nie aeriană are propriile reguli privind vârsta de sarcină până la care pot călători gravidele. După o anumită vârstă de sarcină, puteți urca la bord numai însoțită de avizul medicului ginecolog.
Gravidele au un risc crescut de tromboză venoasă profundă (formarea de cheaguri de sânge la ni-velul venelor picioarelor) și de tomboembolism (cheagurile se pot desprinde și duce apoi spre inimă, creier, alte organe), de aceea, în timpul călătoriilor, este bine să vă mișcați permanent pi-cioarele, să nu stați mult timp în șezut. Eventual, purtați ciorapi elastici și, foarte important, să beți multe lichide.
10. Relaxați-vă!
Nu în ultimul rând, vă recomandăm să vă bucurați din plin de zilele de vacanță și să vă relaxați cât mai mult, pentru că va urma o perioadă destul de… obositoare.