Probleme ale pielii pe timp de vară

Zilele lungi și călduroase de vară au un efect excelent asupra stării de spirit, însă ele nu sunt întotdeauna atât de benefice pentru pielea noastră. Fiind cel mai mare organ al corpului și, pe deasupra, localizat pe partea exterioară, pielea este expusă la numeroși factori de mediu care pot avea efecte dăunătoare asupra ei. Aflați care sunt cel mai des întâlnite probleme dermatologice și cum le puteți evita.

 

Arsurile solare

Bronzul este, de fapt, mecanismul de apărare al organismului împotriva razelor ultraviolete puternice și, în același timp, o dovadă vizibilă a deteriorării pielii. Arsurile solare severe se manifestă prin înroșirea pielii, exfolierea, senzație de usturime și mâncărime și pot fi asociate cu insolația.

Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de arsurile solare, sunt recomandate compresele reci, analgezicele, cremele sau loțiunile intens hidratante. Totuși, pentru arsurile solare intense vă recomandăm să efectuați un consult de specialitate. Ca metode de prevenție, va sfătuim să nu uitați când mergeți la plajă loțiunile solare cu factor de protecție SPF ridicat, pe care să le utilizați înainte de expunerea la razele solare și să le reaplicați pe piele la fiecare două ore. Expunerea la soare trebuie să se facă controlat, în orele recomandate de specialiști (înainte de ora 10:00 și după ora 16:00). De asemenea, pe timp de vară este indicat să purtați articole vestimentare din materiale naturale, care să permită pielii să respire, pălării și ochelari de soare.

Este bine de știut că expunerea prelungită și necontrolată la razele ultraviolete poate conduce la îmbătrânirea prematură a pielii, la apariția cancerelor de piele (carcinoame sau melanom) sau la malignizarea unor leziuni preexistente. De asemenea, poate agrava boli precum vitiligo, porfiria cutanată, poate provoca urticarie sau reactiva herpesul.

 

Dermatita de contact

 

Dermatita de contact se referă la orice tip de afecţiune provocată de contactul cu plante şi produse alergenice – riscul fiind prin urmare mai crescut când mergeţi în vacanţă cu cortul, de exemplu. Această afecţiune provoacă mâncărimi, înroşirea şi uneori descuamarea pielii, iar în cazuri mai grave, băşici, urticarie şi inflamaţii.

Dermatita este o inflamare a pielii cauzată de contactul acesteia cu o anumită substanță, care poate fi o plantă, anumite alimente, diverse metale, detergenți, cosmetice, latex sau parfumuri. De obicei, această boală de piele trece de la sine, însă poate dura și câteva săptămâni până dispare. Dacă vă confruntați cu dermatita de contact, cel mai important este să identificați substanța declanșatoare și să o evitați pe cât posibil. Vara suntem cu atât mai mult predispuși la dermatită de contact cu cât transpiram și ne expunem pielea la soare, ceea ce o face mult mai sensibilă.

Această afecţiune se tratează cu unguente cu hidrocoritzon – care pot fi cumpărate de la farmacie, fără reţetă, dar dacă dermatita este mai gravă, medicul dermatolog vă va prescrie un tratament cu steroizi.

 

Foliculita

 

Foliculita apare în condițiile în care foliculii piloși sau zonele din jurul firelor de păr devin inflamate și infectate, cauzând creșterea unor pustule asemănătoare acneei. Aceste pustule mici sunt, în esență, fire de păr ce nu au crescut din cauza inflamației foliculare și apar în zone întinse sau pe aceeași parte a corpului.

Iritația provocată de epilare este cea mai frecventă cauză a foliculitei. Transpirația excesivă, frecarea din cauza hainelor strâmte, leziuni ale pielii, precum și expunerea la uleiuri foarte grase, toate pot duce la foliculită. Dacă faceţi sport în timpul verii și purtați haine strâmte şi din fibre sintetice, sunteţi expuşi riscului de a dezvolta foliculită, această infecţie bacteriană fiind extrem de frecventă când se înregistrează temperaturi ridicate.

Pentru tratarea acestei infecţii, dermatologii recomandă folosirea unor geluri de duş şi săpunuri antibacteriene, iar în cazuri mai severe, este recomandat să mergeți la medic pentru prescrierea unor medicamente cu administrare orală.

Dacă foliculita apare în mod regulat din cauza sensibilității la îndepărtarea firelor de păr, luați în considerare următoarele sfaturi. Întotdeauna spălați pielea cu apă caldă și săpun neutru înainte de epilare pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor și pentru a deschide foliculii de păr. Dacă folosiți un aparat de ras, înlocuiți lama de fiecare dată când vă depilați, pentru că bacteriile se pot dezvolta pe aceasta. În plus, lamele tocite irită pielea. Folosiți un aparat de ras cu o singură lamă în loc de unul cu lame multiple pentru a evita deteriorarea excesivă a foliculului pilos.

 

Pitiriazisul versicolor

 

Aceasta este o micoză care pur și simplu explodează în sezonul cald. Afecțiunea este favorizată în special de expunerea la soare, umiditate și de utilizarea cremelor fotoprotectoare. Această afecțiune a pielii este caracterizată prin erupția pe piept și pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (când pielea este bronzată), care se descuamează. Petele caracteristice pitiriazisului sunt cauzate de unii agenți infecțioși, numiți levuri saprofite, aflate în mod normal pe suprafața pielii. Însă, mediul umed, creat prin aplicarea cremelor fotoprotectoare și băile în mare sau piscină, precum și expunerea la soare, duc la proliferarea exagerată a agenților infecțioși de pe piele.

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată, iar riscurile acestei boli se reduc. Utilizarea cremelor sau uleiurilor solare, cu textură foarte grasă creează toate condițiile de manifestare a ciupercii. Totodată, afecțiunea se poate declanșa cu ușurință la cei care au un sistem imunitar slăbit.

Și administrarea de cortizon sau hormoni estrogeni predispune pacienții la această ciupercă. Trebuie știut că boala are tendința de a se întinde pe suprafețe mari ale corpului și de a recidiva, îndeosebi vara. Din acest motiv, persoanele care au avut cel puțin o dată această afecțiune cutanată trebuie să respecte anumite reguli de igienă valabile, de altfel, pentru toți cei atinși de micoze. Ei vor purta numai îmbrăcăminte din bumbac, vor evita saunele, ștrandurile și orice locuri publice caracterizate de căldură și umezeală. De asemenea, este important să se adreseze medicului dermatolog pentru un tratament preventiv în perioadele călduroase.

 

Virusul Molluscum

 

Molluscum Contagiosum este o boală de piele destul de comună în rândul copiilor, care se răspândește în special în sezonul cald, când se frecventează ștrandurile sau piscinele. Important de știut este că, în cele mai multe cazuri, erupția cutanată nu ridică probleme și dispare de la sine, în timp. Virusul se răspândește ușor (este contagios), dar nu este dăunator.

Această infecție virală duce la apariția unei iritații ușoare pe piele. Erupția cutanată presupune apariția uneia sau mai multor protuberanțe mici sau veruci (denumite mollusca) care de obicei au culoarea rozalie, albă sau chiar culoarea pielii. Umflăturile sunt de obicei netede, lucioase sau cu aspect perlat și pot avea un centru dantelat. Majoritatea persoanelor dezvoltă de la 1 până la 20 de veruci care, de obicei, nu sunt dureroase dar pot cauza mâncărimi, roșeață, umflături și pot duce la dezvoltarea unei sensibilități sporite a zonei infectate, mai ales dacă sunt scărpinate.

Medicii dermatologi recomandă tratamentul pentru a preveni creșterea leziunilor și/sau răspândirea acestora în alte părți ale corpului sau altor persoane. Tratamentul în cazul molluscumului contagios este similar cu cel al verucilor. Leziunile pot fi înghețate cu azot lichid, distruse cu diverși acizi sau soluții, sau folosindu-se un electrocauter, ori pot fi îndepărtate cu o chiuretă. Medicul dermatolog vă poate recomanda și un tratament pe care să-l urmați acasă, care constă în aplicarea topică de retinoizi, imuno-modulatori, sau orice altă medicație topică antivirală.