Cum să ne protejăm de infecția cu SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Infecția cu noul tip de coronavirus pune omenirea în fața unei situații noi. După declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății, statele lumii încearcă să limiteze răspândirea virusului.
Apetitul pentru informații este extrem de crescut, iar nevoia de surse corecte, validate medical, este mare. Din acest motiv, vă oferim informații esențiale, pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască și să le pună în aplicare în această perioadă.
Ce este un coronavirus?
Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, ce pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile care afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19.
Ce este COVID-19?
COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Care sunt simptomele COVID-19?
Cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, rinoree, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom, fiind asimptomatice. Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace, cancer sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 3% dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.
Cum se răspândește COVID-19?
Oamenii se pot infecta cu COVID-19 de la alte persoane care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 strănută, tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să contracteze COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să fie păstrată distanța de mai mult de 1 metru de la o persoană bolnavă.
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) evaluează cercetările în curs de desfășurare a modului în care COVID-19 este răspândit și va continua să transmită informații actualizate.
COVID-19 și sarcina
Potrivit CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA), nu există informații în rapoartele științifice publicate în legătura cu susceptibilitatea femeilor însărcinate la COVID-19. Femeile însărcinate trec prin modificări imunologice și fiziologice care le pot face mai vulnerabile în fața infecțiilor respiratorii virale, inclusiv la COVID-19. Acestea ar trebui să efectueze o prevenție obișnuită pentru a evita infecțiile – spălarea mâinilor cât mai des și evitarea persoanelor bolnave.
Măsuri de protecție pentru FIECARE
Fiți la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorităților naționale în domeniul sănătății. Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu forme ușoare și se recuperează, dar boala poate fi mai severă pentru alții. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și protejați-i pe alții, respectând următoarele reguli:
Spălați-vă mâinile cât mai des
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool în concentrație de minimum 60%.
Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp și prin nas și gură, sau mucoasa conjunctivale de la nivelul ochilor, astfel evitați atingerea acestora dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus, iar acesta se poate răspândi în tot corpul.
Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19). Antibioticele funcționeaza doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusurilor. COVID-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (COVID-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să vă recomande.
Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.
Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din zonele aflate în carantină de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din acele zone de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi asistența necesară. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spălați bine mâinile.
Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
Atitudinea responsabilă
Fiecare dintre noi poate contribui pentru a impiedica răspândirea virusului. Respectarea indicațiilor de autoizolare pentru persoanele care au călătorit în zone cu risc, evitarea zonelor aglomerate și limitarea contactului social nenecesar pe cât posibil sunt măsurile de bază pe care le putem lua cu toții.
Se recomandă ca persoanele care au călătorit în zone cu extindere mare a virusului sau aflate în izolare la domiciliu, care prezintă simptome de infecție respiratorie, să se adreseze telefonic medicului de familie și să nu acceseze direct serviciile medicale. De asemenea, persoanelor care au infecții respiratorii li se recomandă să contacteze telefonic medicul, pentru a evita eventuala contaminare a persoanelor neinfectate.
Măsuri de protecție în cadrul Centrului Medical Biogyn
Siguranța pacienților noștri, precum și a personalului din clinică, are prioritate. Din acest motiv, am luat toate măsurile necesare pentru ca pacienții noștri să fie în siguranță atunci când ne trec pragul:
- Toți membrii echipei noastre poartă echipament de protecție și sunt instruiți cu privire la regulile de igienă necesare în prevenția contaminării și răspândirii virusului.
- Asigurăm o igienă riguroasă a spațiilor comune și a cabinetelor, iar aparatura și instrumentele medicale folosite sunt dezinfectate și/sau sterilizate după fiecare utilizare.
- Programările se fac în așa fel încât să evităm aglomerarea sălii de așteptare, astfel încât pacienții noștri să intre în contact cu cât mai puține persoane.
- Pacienții noștri au acces la mijloacele necesare igienizării mâinilor (apă și săpun, dezinfectanți).
- Respectăm toate indicațiile autorităților și păstrăm permanent legătura cu acestea.
Pe de altă parte, facem apel la bunăvoința dumneavoastră și vă rugăm să țineți cont de următoarele sfaturi:
- Nu veniți însoțiți la clinică, iar dacă acest lucru nu este posibil, rugați însoțitorul să vă aștepte în afara clinicii
- Dacă prezentați simptome ale unei afecțiuni respiratorii acute, vă rugăm să ne sunați și să solicitați reprogramarea consultației
- Igiena mâinilor este regula noastra de aur, pe care o respectăm cu maximă strictețe și vă solicităm și dumneavoastră să o respectați.
În încheiere, vă amintim că reducerea la minimum a contactului dintre persoane, distanțarea socială sunt măsuri menite să scadă și să mențină sub control transmiterea COVID-19.
Ținând cont de recomandările autorităților vom reuși să reducem cât mai mult eventualele efecte negative ale acestei pandemii.
Surse:
Institutul Național de Sănătate Publică (https://www.cnscbt.ro/)
Ministerul Sănătății (http://www.ms.ro/)
Organizația Mondială a Sănătății (https://www.who.int/)