Prolactinomul

Secreția de prolactină este un proces fiziologic ce apare în perioada sarcinii și alăptării. Orice creștere a concentrației acestui hormon în afara acestor două perioade este patologică. Prolactinomul reprezintă cea mai frecventă cauză de hiperprolactinemie, datorându-se prezenței unei tumori localizate la nivelul glandei hipofize. Patologia se însoțește întotdeauna de scăderea hormonilor sexuali și este mai frecventă la sexul feminin.

Care sunt simptomele prolactinomului?

Manifestările clinice ale prolactinomului sunt reprezentate de:

  • tulburări de ciclu menstrual (la femei), tulburări de dinamică sexuală (la bărbați), libidou diminuat și infertilitate la ambele sexe;
  • secreție lactată care poate apărea la ambele sexe, însă este mai frecventă la femei;
  • ginecomastie (dezvoltarea glandei mamare la bărbați);
  • suprapondere sau obezitate;
  • risc crescut de osteoporoză;
  • cefalee localizată în regiunea frontală sau retrooculară, care se intesifică în timp și cedează parțial sau nu cedează la administararea de antialgice uzuale;
  • posibilitatea pierderii vederii în jumătățile laterale ale câmpului vizual sau vedere dublă.

 

Diagnosticul și tratamentul prolactinomului

Diagnosticul de prolactinom se stabilește pe baza evaluării unui profil hormonal complet care evidențiază un nivel înalt al prolactinei asociat cu scăderea hormonilor sexuali. Lipsa ovulației, responsabilă de apariția infertilității, este pusă în evidență prin testele de ovulație. Tumora responsabilă de hipersecreția de prolactină se decelează pe baza unui RMN hipofizar, iar tulburările oftalmologice pot fi observate prin efectuarea câmpului vizual.

Obiectivul tratamentului prolactinomului vizează normalizarea hipersecreției de prolactină și diminuarea volumului tumoral. Agoniștii dopaminergici reprezintă prima linie de tratament a prolactinomului. Rareori, în cazurile prolactinoamelor rezistente la tratamentul medicamentos, se poate indica tratamentul chirurgical (cu extirparea tumorii hipofizare) sau radioterapia.

 

Autor: Asist. Univ. Dr. Oana Pînzariu

Sursa foto: www.healthjade.net