Cum ne pregătim să ieșim din izolare?

Izolarea impusă de pandemia de coronavirus ne-a aruncat brutal într-o realitate pe care poate nimeni nu și-ar fi imaginat-o vreodată. Activități de rutină, considerate banale, ne-au fost interzise peste noapte. În aceste condiții, a ne recăpăta viața de dinainte de pandemie este acum cea mai mare dorință a fiecăruia dintre noi. Vrem să fim liberi să ne plimbăm în parc, să mergem la film, să ne revedem rudele și prietenii.

Timp de două luni, cât timp a durat starea de urgență, am respectat recomandările autorităților și ne-am protejat pe noi și pe cei dragi stând acasă și ne-am simțit, marea majoritate dintre noi, în siguranță. Acum, când restricțiile de circulație nu vor mai fi impuse și vom fi tentați să ieșim mai des din case, iar unii dintre noi se vor întoarce la locul de muncă, rămâne îngrijorarea că ne-am putea infecta cu noul coronavirus. Din acest motiv, ne-am gândit să oferim răspunsuri la întrebările pe care pacienții noștri și le pun în această perioadă:

Care sunt riscurile de infectare pentru femeile însărcinate?

Chiar dacă nu se poate spune cu certitudine că femeile însărcinate au un grad mai mare de risc de complicații odată infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, știm că orice viroză sau infecție respiratorie le-ar putea afecta, date fiind schimbările pe care organismul lor le parcurge. Ca orice altă viroză, există riscul ca femeile însărcinate să contracteze noul coronavirus, însă din statisticile puse la dispoziție, simptomele dezvoltate de acestea au fost ușoare sau medii. Drept urmare, le recomandăm gravidelor să se protejeze în această perioada și să evite aglomerațiile sau spatiile publice închise.

Gravidele diagnosticate cu COVID-19 au risc crescut de complicații în sarcină?

Nu există informații privind posibile complicații la femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fătului au fost observate în cazuri de infecție cu alte coronavirusuri (SARS-CoV și MERS-CoV). Informațiile disponibile până în acest moment arată că femeile însărcinate nu dezvoltă simptome mai grave decât alți adulți sănătoși care se infectează cu noul coronavirus.

Virusul se transmite de la mamă la făt?

Nu există dovezi care să sugereze că, în timpul sarcinii, infecția ar avea vreun efect negativ asupra fătului. Unii copii născuți din mame ce prezentau simptome de COVID-19 s-au născut prematur, însă nu a fost demonstrată științific relația de cauzalitate între infecția cu virusul SARS-Cov-2 și declanșarea precoce a travaliului. În cazurile puțin numeroase de nou-născuți din mame cu COVID-19, niciunul dintre aceștia nu a fost testat pozitiv. Totodată, virusul nu a fost depistat în mostre de fluid amniotic.

Noul coronavirus se transmite prin laptele matern?

Specialiștii sunt destul de siguri în ce privește faptul că virusul nu se transmite prin lapte, însă proaspăta mămică trebuie să acorde o atenție sporită măsurilor de igienă și să poarte mască pe durata alăptării, pentru că virusul se transmite prin picăturile eliberate prin tuse sau strănut.

Cum se manifestă COVID-19 la copii?

La copii, boala poate fi relativ rară și ușoară. Cercetările sugerează că, dintre toți pacienții, doar 2% au fost sub vârsta de 18 ani. Dintre aceștia, mai puțin de 3% au manifestat o formă gravă a bolii. Deseori, copiii trec prin boală fără să manifeste simptome. De aceea, se recomandă în continuare să ferim copiii de intercțiunea cu alte persoane pentru că pot fi purtători ai virusului și l-ar putea transmite către cei cu care intră în contact.

De ce trebuie să port mască de protecție?

Principalul rol al măștii este de a diminua riscul de răspândire al bolii COVID-19 prin intermediul picăturilor eliminate în aer, cât și prin faptul că ne împiedică să ne atingem fața cu mâinile. Trebuie să ne gândim la purtarea măștii ca într-un circuit menit să ne protejeze și de aceea recomandăm ca masca să fie purtată în toate spațiile, nu doar în cele închise. De exemplu, dacă știm că vom folosi transportul în comun, este mult mai corect să punem masca atunci când ieșim din casă, având mâinile curate și să o dăm jos când ajungem într-o încăpere unde ne putem spăla pe mâini. Când masca e dată jos și nu e tratată ca un material potențial infecțios, fiind pusă în buzunar, există pericolul ca potențialul virus să rămână pe suprafață și să fie transmis.

Cât va dura revenirea la normalitate?

Deocamdată este imposibil de spus și orice predicții în acest sens sunt speculative. Deocamdată, există prea multe necunoscute despre transmiterea și supraviețuirea virusului, imunitatea pentru pacienții vindecați și eficiența unora din măsurile propuse pentru combaterea acestuia. Știm, în schimb, că măsurile de distanțare socială au arătat deja efecte în cele mai multe state, chiar și în cele mai grav afectate. În cazul în care relaxarea parțială a restricțiilor nu va rezulta în noi explozii ale numărului de îmbolnăviri și va fi combinată cu alte metode de reducere a transmiterii virusului, ne putem aștepta la ridicarea unui număr tot mai mare de restricții, pe etape, în următoarele luni.

Măsurile de prevenție transmise la începutul pandemiei mai sunt valabile?

Da, toate măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus trebuie respectate în continuare de toți cetățenii și ar trebui să devină o obișnuiță de acum înainte:

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun sau folosește dezinfectant pe bază de alcool.
  • Folosește totdeauna un șervețel când tușești sau strănuți, apoi aruncă-l la gunoi și spală-te pe mâini.
  • Stai departe de persoane cu infecții ale căilor respiratorii.
  • Evită spațiile aglomerate și ieșirile în public care ne sunt necesare.
  • Folosește masca de protecție dacă ieși în public.
  • Evită pe cât posibil mijloacele de transport în comun aglomerate.

Este extrem de important să respectăm cu toții recomandările transmise de autorități dar, în același timp, haideți să încercăm să vedem partea frumoasă a lucrurilor, să ne bucurăm de fiecare zi și să încercăm să o umplem cu activități care ne fac plăcere.

#avemgrija #totulvafibine

Surse:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnant-women.html

https://www.scimex.org/newsfeed/preliminary-evidence-suggests-coronavirus-cant-passed-to-child-late-in-pregnancy