Sarcina gemelară și sarcina multiplă – la ce să te aștepți?

Uneori, sarcina gemelară apare pur și simplu. Alteori, poate apărea datorită unor anumiți factori. De exemplu, o sarcină gemelară este mai frecventă pe măsură ce înaintezi în vârstă, deoarece modificările hormonale pot determina eliminarea a mai mult de un singur ovul, în timpul ovulației. Tehnicile de reproducere asistată – cum ar fi fertilizarea in vitro – cresc, de asemenea, șansa de a avea o sarcină gemelară sau multiplă.

Cea mai cunoscută vorbă din popor este aceea că femeile care au avut gemeni în familie sunt cele mai predispuse la a avea o sarcină dublă sau chiar triplă. Și este pe cât se poate de adevarată. Specialiștii americani au realizat un studiu în urma căruia au stabilit că cei mai mulți gemeni își au gena în familia mamei.

Sarcinile gemelare sunt de două tipuri:

Sarcini gemelare cu gemeni identici sau maternali (gemenii monozigoți)

În această sarcină, cei doi gemeni se formează de fapt dintr-un singur ovocit și un sigur spermatozoid. Odată blastocistul format, acesta se poate diviza înainte de a se implanta în uter, ducând la apariția a doi gemeni identici. Practic, fiecare embrion este copia identică a celuilalt, având același ADN, același material genetic și, implicit, aceleași caracteristici fizice.

Cel mai adesea, gemenii identici împart o placentă unică, însă, în aproximativ 15% din cazuri, ei pot avea și placente separate. În funcție de momentul când se produce divizarea embrionului inițial, fiecare dintre gemenii identici poate avea propriul sac amniotic sau chiar să se găsească în același sac. În cazuri extraordinare, dacă diviziunea se face foarte tardiv, atunci gemenii pot fi uniți: gemeni siamezi sau conjuncți.

Sarcinile gemelare cu gemeni diferiți sau paternali (gemenii dizigoți)

Aceste sarcini sunt mai degrabă caracteristice ciclurilor de inseminare intrauterină când stimularea ovariană produce eliberarea mai multor ovocite simultan. În aceste sarcini există două ovocite fecundate, fiecare de câte un spermatozoid. Se produc astfel doi gemeni complet individuali, fiecare localizat în propria placentă și în propriul lui sac amniotic.

Diagnosticul sarcinii multiple

Medicul obstetrician va suspecta o sarcină multiplă atunci când uterul este mai mare decât ar trebui să fie în mod normal sau cand pare că se ascultă în mai mult de un loc bătăile cordului fetal. În acest caz, sarcina gemelară sau multiplă va fi confirmata la ecografie. În era în care ecografia de confirmare de sarcină este la îndemâna marii majorității, diagnosticul de sarcină gemelara se pune precoce, începând cu 6-7 săptămâni. Medicul obstetrician poate aprecia numărul feților și tipul sarcinii gemelare după numărul de saci gestaționali vizualizați și după numărul veziculelor viteline. Diagnosticul de certitudine, în ceea ce privește tipul exact de gemeni (identici sau non-identici), se stabilește la examenul morfologic de trimestrul I.

Sfaturi pentru viitoarea mamă de gemeni sau tripleți

  1. Sarcinile gemelare cu gemeni diferiți sau paternali

Gravidele cu sarcini gemelare sau cu tripleți trebuie să efectueze controale mai frecvente la medicul curant. În ceea ce privește frecvența ecografiilor de sarcină și acestea trebuie realizate din 4 în 4 săptămâni pentru sarcinile gemelare non-identice și din 2 în 2 săptămâni pentru sarcinile care au cel puțin o pereche de gemeni identici.

  1. Vitaminele prenatale

Doza de vitamine prenatale ar trebui ajustată pentru mamele cu sarcini multiple deoarece și consumul în aceste sarcini este mai mare.  Astfel, este nevoie de o doză mai mare de acid folic, fier, calciu, magneziu etc.

  1. Alimentația

Vorba populară “să mănânci cât pentru doi in sarcină” nu este adevarată pentru sarcinile unice și ea nu ar trebui respectată nici pentru sarcinile gemelare. Cu siguranță, câștigul ponderal al femeilor gravide cu gemeni este mai mare decât al gravidelor cu un singur făt, însă normalitatea luării în greutate se stabilește în funcție de greutatea inițială înainte de sarcină.

Astfel, dacă o mamă avea un indice de masă corporal normal, atunci câștigul ponderal normal, sănătos este însă între 17-25 kg. Pentru gravidele obeze însă, câștigul ponderal recomandat este de maximum 11-15kg.

  1. Efortul fizic

Repausul fizic absolut nu este benefic în nicio sarcină și nu s-a dovedit că ar scădea riscul nașterilor premature. Gradul de efort fizic din sarcină trebuie menținut la o valoare maximă celei dinainte de sarcină și trebuie ajustat în funcție de toleranța individuală.

Nu este recomandat să se înceapă o activitate fizică intensă, nouă, în sarcină și nici să se împingă efortul fizic peste nivelul de confort al mamei. Nici repausul la pat nu este indicat (decât în cazurile speciale) deoarece poate crește riscul complicațiilor: escare, edeme, tromboze.

Posibile complicații

  1. Hipertensiunea arterială

Mamele care au sarcină gemelară au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială în sarcină. Atunci când se combină cu prezența de proteine în urină, afecțiunea se numește preeclampsie și necesită urmărire atentă deoarece pot apărea complicații grave, atât pentru mamă, cât și pentru copii.

  1. Nașterea prematură

Cu cât sunt mai mulți feți, cu atât șansa ca aceștia să se nască la termen este mai mică. Foarte rar, se poate întâmpla ca un geamăn să fie născut prematur, în timp ce celălat să își continue dezvoltarea în uter, născându-se după un anumit interval de timp.

  1. Nașterea prin cezariană

Gemenii pot să se nască natural dacă amândoi sau măcar primul se află în prezentație craniană. Dacă nașterea nu se poate face în condiții de siguranță, atât pentru mamă, cât și pentru gemeni, se indică operația cezariană. În sarcina cu tripleți, chiar dacă nașterea vaginală ar putea fi posibilă, se recomandă operația cezariană.

  1. Sindromul transfuzor-transfuzat

Aceasta este o condiție prenatală în care gemenii identici primesc cantități inegale de sânge placentar, având drept rezultat dezvoltarea lor diferită.  70% din gemenii identici împart aceeași placentă și 15% din aceste sarcini vor fi afectate de sindromul transfuzor-transfuzat. Acest sindrom apare atunci când legăturile între vasele de sânge placentare, ce permit sângelui să circule de la un făt la altul, sunt inegale și se realizează un transfer semnificativ de sânge de la un geamăn, numit donator sau transfuzor, către celălalt geamăn, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil va primi prea mult sânge, iar celălalt prea puțin și,  în consecință, un copil va crește mai încet și va fi mai mic, în timp ce fratele său se va confrunta cu situația opusă.

 

Sarcina multiplă implică un risc mai mare pentru mamă și feți din cauza faptului că aceștia pun mai multă presiune pe zona pelvisului, schimbările hormonale sunt mai mari și organismul mamei este de două/trei ori mai solicitat. Urmând recomandarile medicului curant, riscurile sarcinii multiple pot fi reduse la minimum.