Electrocardiograma – un test simplu de monitorizare a sănătății inimii

Electrocardiograma (EKG, ECG) este un test noninvaziv, sigur și nedureros, care măsoară impulsurile electrice ale inimii și reprezintă o parte esențială în evaluarea pacienților cu risc cardiovascular.
Inima este formată din două atrii și două ventricule, care se contractă ritmic și într-o ordine specifică (întâi atriul și apoi ventriculul), fapt ce determină practic bătăile inimii. Fiecare bătaie a inimii se produce ca urmare a unui impuls electric generat de celulele specializate de la nivelul inimii. Semnalele electrice sunt înregistrare în timpul testului EKG de electrozii aparatului și transformate grafic în unde, care apoi sunt redate pe hârtie.
Electrocardiograma poate să arate:
• dovezi ale măririi de volum a inimii
• tulburări ale ritmului cardiac (aritmii)
• semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii (boala coronariană)
• semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarct miocardic)
• modificări ale activității electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic
• semne de inflamație a sacului ce înconjoară inima (pericardita)
• semne indirecte ale altor afecțiuni, precum trombembolismul pulmonar
Electrocardiograma este indicată în următoarele situații:
• Pentru a verifica starea generală de sănătate a inimii.
• Ai avut o durere în piept, resimțită ca o presiune, de durată scurtă, apăruta în condiții de efort și care a cedat la repaus sau dupa tratament cu nitroglicerină.
• Ai avut palpitații sau senzatie de “nod în gât”.
• Ai avut stări de oboseală severă, dificultăți de respirație, amețeală sau leșin.
• După tratamentul unor afecțiuni ca atacul de cord, endocardita sau după intervenții chirurgicale.
• Anual sau la indicația medicului cardiolog, dacă te afli în evidența medicală cu afecțiuni precum angină pectorală, hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipercolesterolemie sau dacă ești fumător cronic.
Cum te pregătești pentru electrocardiogramă?
Nu este nevoie de o pregătire specială pentru realizarea unei electrocardiograme. Investigația durează cateva minute și se poate face în orice moment al zilei, fie de medic, fie de asistenta medicală. Totuși, este recomandat să eviți să bei apă rece sau să practici o activitate fizică chiar înainte de procedură.
În timpul testului, se vor plasa electrozii pe piele: șase la nivel toracic și patru la încheieturile mâinilor și ale picioarelor. Apoi, se va porni înregistrarea. Pe parcursul înregistrării, nu trebuie să vorbești sau să tușești pentru a nu afecta rezultatul.
Electrocardiograma va fi interpretată de către medicul specialist, rezultatele fiind folosite pentru a stabili un plan terapeutic corect.

EKG vs Ecocardiogramă

Atât ecocardiograma, cât și EKG, sunt foarte importante și sunt utilizate frecvent în diagnosticarea diferitelor afecțiuni ale inimii. Ecocardiograma este o ecografie a inimii, care oferă imagini în timpul activității cardiace și informații despre structura și funcția inimii. EKG este o imagine a activității electrice a inimii, care oferă în principal informații despre ritmul inimii.

Ambele sunt complet neinvazive. EKG este indicată mai frecvemt, ecocardiograma fiind recomandată atunci când există semne și simptome ale bolii cardiace prezente. Ecocardiograma oferă imagini privind funcția de pompare a inimii și dimensiunile camerelor inimii, precum și informații foarte precise privind funcția valvelor. Aceste două proceduri se completează reciproc, ambele fiind extrem de utile.

La Centrul Medical Biogyn din Cluj-Napoca și Cabinetul Biogyn Life din Beclean, pacienții noștri pot beneficia de consultații de specialitate oferite de asist. univ. dr. Mihail Spînu, medic specialist cardiologie.