Fibromul uterin în sarcină

Fibromul uterin este o tumoră benignă, care, netratată, crește în dimensiuni și poate provoca o serie de simptome supărătoare și complicații. De cele mai multe ori, fibromul uterin este asimptomatic și este diagnosticat în timpul unei ecografii de rutină. Acesta afectează între 20% și 50% dintre femeile aflate la vârsta fertilă.
Fibromul poate afecta fertilitatea?
De cele mai multe ori, fibromul nu afecteaza fertilitatea, iar pacientele trebuie consiliate să se adreseze unui specialist în infertilitate în vederea depistării altor posibile cauze ale infertilității.
Fibroamele care pot afecta real fertilitatea sunt cele situate înăuntrul cavității uterine deoarece pot afecta implantarea sarcinii. Pentru aceste fibroame există o soluție terapeutică minim invazivă, miomectomia histeroscopică.
Cum afectează fibromul uterin sarcina?
Fibromul uterin poate pune în pericol o viitoare sarcină. Femeile care își doresc un copil și își plănuiesc viitoarea sarcină, dar sunt diagnosticate cu fibrom uterin, ar trebui să discute cu un medic specialist în obstetrică-ginecologie despre modul în care se poate trata această afecțiune.
În cele mai multe dintre cazuri, în funcție de mărimea fibromului și localizarea acestuia în uter, pot surveni complicații în timpul sarcinii. Din acest motiv, este de preferat ca fibroamele să fie tratate înainte ca pacienta să rămână însărcinată, pentru a elimina cât mai multe riscuri.
În cazul în care pacienta însărcinată suferă de fibrom uterin, aceasta va necesita o evaluare obstetricală mai atentă, deoarece ar putea apărea o serie de probleme, în special în apropierea momentului nașterii:
• Avortul spontan, riscul de pierdere a sarcinii fiind de două ori mai mare la pacientele cu fibrom.
• Restricția de creștere fetală, în special în acele cazuri cu fibrom uterin voluminos ce ocupă mare parte din uter și nu lasă loc dezvoltării fetale normale.
• Sângerarea și durerea pelvină pe parcursul sarcinii.
• Dezlipirea de placentă – reprezintă desprinderea placentei de peretele uterin înainte de momentul nașterii, fiind o urgență majoră, deoarece poate pune în pericol atât viața fătului, cât și pe cea a mamei.
• Nașterea prematură, înainte de 37 săptămâni – prezența fibromului, în special dacă acesta este voluminos, destinde uterul, fapt ce poate determina contracții uterine și ruperea prematură a membranelor.
• Poziții anormale ale fătului în uter la debutul travaliului, din cauza formei anormale a uterului determinată de fibrom/fibroame.
• Nașterea prin operație cezariană – este întâlnită cu o frecvență de 6 ori mai mare la pacientele cu fibrom uterin. Totuși, prezența fibromului nu impune nașterea prin cezariană, iar opțiunea nașterii naturale trebuie oferită ori de câte ori situația o permite.
• Sângerarea postpartum – prezența fibroamelor poate impiedica o contracție eficientă a uterului, iar vasele de sânge care au hrănit placentă continuă să sângereze.
Metode de tratament pentru fibromul uterin
Intervenția chirurgicală asupra fibromului nu este recomandată în timpul sarcinii și nici la mometul nașterii, deoarece determină anumite riscuri.
Orice procedură invazivă asupra uterului în timpul sarcinii poate fi riscantă și poate duce chiar la pierderea sarcinii. Totuși, pacientele trebuie să știe că majoritatea fibroamelor necesită doar supraveghere pe parcursul sarcinii.
De asemenea, nici îndepărtarea fibroamelor în timpul operației de cezariană nu este o soluție. Pentru că uterul este bogat vascularizat pe parcursul sarcinii, miomectomia (excizia fibroamelor) are risc mare de sângerare și trebuie evitată pe cât posibil.
Histerectomia, îndepărtarea chirurgicală a uterului, este indicată în situațiile de urgență, când medicul nu poate controla sângerarea prin alte metode sau, mai rar, acelor paciente care și-au completat familia, nedorind o viitoare sarcină și pentru care prezența fibroamelor ar crea ulterior probleme.
După intervenția chirurgicală de excizie a fibromului, este indicat să se aștepte minimum 1 an până la obținerea unei sarcini, pentru permite peretelui uterin să se refacă.

Dacă ești una dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin și îți dorești să rămâi însărcinată, este foarte important să discuți cu medicul tău ginecolog. Fără un tratament adecvat, fibromul uterin îți poate reduce fertilitatea, îți poate afecta întreaga perioadă a sarcinii și nașterea propriu-zisă.