ENDOCRINOLOGIE
Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. În cadrul endocrinologiei sunt investigate afecțiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadaleși tulburarile metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia).
Bolile sistemului endocrin sunt cauzate de un dezechilibru al secrețiilor hormonale. Obiectivul principal al tratamentului endocrinologic este tocmai refacerea acestui echilibru hormonal.
Dezechilibrele hormonale pot produce o serie de afecțiuni și complicații, ca de exemplu:
- Afecțiuni tiroidiene
- Afecțiuni paratiroidiene
- Afecțiuni hipotalamo-hipofizare
- Afecțiuni suprarenaliene
- Modificarea greutății corporale
- Osteoporoza
- Afecțiuni specifice bărbatului (infertilitate, disfuncție erectilă, etc.)
- Afecțiuni specifice femeii (infertilitate, tulburări ale ciclului menstrual, menopauză, etc.)
Consultul endocrinologic implică în primul rând o discuție cu medicul endocrinolog legată de motivele pentru care i s-a adresat pacientul. Medicul va pune întrebări țintite pentru a stabili clar simptomatologia pacientului. Examenul clinic endocrinologic va fi suplimentat cu analize hormonale și biochimice, ecografii, CT, RMN, etc., în funcție de patologia pe care medicul o suspectează. Pe baza acestora se va stabili diagnosticul și se va indica cel mai bun tratament, adecvat nevoilor și posibilităților pacientului, ținând cont inclusiv de facilitatea procurării și administrării medicamentelor dar și de eventualele reacții adverse care pot să apară.
Afecțiunile endocrine sunt în marea lor majoritate cronice, ceea ce presupune monitorizarea și ajustarea periodică a tratamentului, pentru aceasta fiind necesare, în primul rând, o bună colaborare și comunicare între medic și pacient. Tocmai de aceea, pacientului trebuie să i se explice, pe înțeles, afecțiunea de care suferă și importanța tratamentului pe care îl urmează.