HEMATOLOGIE

Hematologia este ramura medicinii care se ocupă de studiul cauzei, diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor legate de sânge. Aceasta implică tratarea bolilor care afectează producerea sângelui și a componentelor acestuia, cum ar fi: celulele sanguine (eritrocite, leucocite, trombocite), proteinele din sânge, măduva osoasă, ganglionii, splina și mecanismul de coagulare. Astfel de boli pot include: anemii, trombocitopenii, tulburări de coagulare / de sângerare și cancere de sânge – leucemia, mielomul și limfomul.

Bolile hematologice pot fi grupate in afectiuni benigne sau maligne. Afectiunile hematologice benigne cum sunt anemia, hemofilia, trombopenia autoimuna, necesita o urmarire atenta si de lunga durata si impun tratamente pe termen indelungat. Afectiunile hematologice maligne, de obicei sunt cu un debut brusc in plina stare de sanatate, cu o evolutie rapida si, nediagnosticate la timp, pot fi fatale, cum este de exemplu leucemia acuta. Hematologia oncologica este o ramura a hematologiei care studiaza bolile maligne – leucemiile acute, limfoamele, sindroamele mielodisplazice sau mieloproliferative si multe altele.

Medicul hematolog este specializat in diagnosticarea si tratarea bolilor de sange, cum ar fi anemia (scaderea numarului de celule rosii din sange), leucopenia (scaderea numarului de celule albe din sange), trombopenia (scaderea numarului de trombocite din sange). Hematologia oncologica studiaza bolile maligne – leucemiile acute, limfoamele, sindroamele mielodisplazice sau mieloproliferative si multe altele.

Avand in vedere incidenta crescuta a afectiunilor hematologice la toate categoriile de varsta, hematologia a devenit un domeniu de mare interes, lucru dovedit prin progresele deosebite realizate in ultimii ani in conturarea diagnosticului, prognosticului si tratamentelor medicale.