SENOLOGIE

Senologia este specialitatea medicală care studiază afecțiunile sânului. La consultul senologic, medicul îți va examina sânii și ganglionii regionali. Examinarea se face întotdeauna în două etape: prima etapa constă în vizualizarea și observarea unor eventuale modificări exterioare ale pielii și a doua în palparea atentă a sânului. Acest consult are scopul depistării nodulilor mamari șipreventia cancerului mamar.

În cazul în care se depistează o eventuală anomalie la consultul senologic sau dacă dorești sa te asiguri ca totul este în regulă, poți trece la următorul pas: ecografia mamară. Ecografia mamară este foarte folositoare pentru ca acum sânul poate fi vizualizat în detaliu. Aici vorbim despre interiorul și zona din vecinătatea peretelui toracic, care este mai greu de analizat prin intermediul mamografiei.

Ecografia mamară este foarte utilă pentru că, pe lângă liniștea interioara că totul este în regulă cu corpul tău, aduce mai multe informații suplimentare examenului clinic și a mamografiei. Ea este recomandată în special persoanelor tinere cu vârsta de până în 30-35 de ani fără nașteri sau alăptare, dar și pacientelor cu sâni denși mamografic, ce reprezintă un risc crescut de rezultat negativ. De asemenea, îți recomandăm sa apelezi cu încredere la ecografia mamară când sânii tăi prezintă leziuni incerte clinic și mamografic.

Dacă sesizezi orice modificare apărută la nivelul sânilor, îți recomandăm sa te adresezi în cel mai scurt timp unui medic specialist. Nu-ți fie teamă! Sunt șanse să nu ai complicații și chiar dacă vei avea, prin faptul că te duci din timp la medic ai șanse foarte mari să te însănătoșești.