Ce este ecografia morfologică fetală și de ce este importantă?

Ecografia morfologică fetală este o examinare ecografică detaliată, efectuată de regulă între 18-24 săptămâni de sarcină, în timpul căreia fătul este examinat în detaliu pentru a verifica evoluția acestuia și a exclude eventuale anomalii structurale. În unele cazuri, aceasta poate fi efectuată și mai târziu de 24 de săptămâni.
Ecografia morfologică fetală sau morfologia de trimestrul II este oferită/recomandată tuturor pacientelor, însă nu este obligatorie dacă nu doriți să o faceți.

Ecografiile morfologice fetale sunt importante deoarece acestea oferă cea mai buna oportunitate de a examina în detaliu anatomia copilului dumneavoastră. Aceasta examinare verifică prezența/absența anomaliile fizice majore ale copilului, însă nu poate detecta toate anomaliile morfologice existente. Dacă alegeți să nu efectuați acest tip de examinare, îngrijirea dumneavoastră antenatală va continua normal. Totodată, putem determina și sexul bebelușului dvs., dacă doriți ca acest lucru să va fie comunicat.

Acest tip de examinare este efectuată de către un medic specialist/primar obstetrică ginecologie cu competență în medicină materno-fetală. Calitatea examinării ecografice este strâns legată de aparatura utilizată și de experiența medicului care o practică.

Ce probleme se pot depista?

Morfologia de trimestru 2 este cea mai importantă examinare ecografică de pe parcursul sarcinii și permite evaluarea cu maximă precizie a dezvoltării bebelușului și a organelor acestuia. La această vârstă gestațională, aproximativ 72 -75% din organe sunt deja dezvoltate, inclusiv scheletul și craniul. Astfel, se urmărește în detaliu dezvoltarea capului, dezvoltarea toracelui, dezvoltarea membrelor și a coloanei vertebrale și dezvoltarea organelor interne.

În cursul ecografiei morfologice fetale se va verifica dezvoltarea următoarelor structuri:
• Cap și creier, față, coloană vertebrală, inimă, plămâni, intestin, rinichi, vezică urinară
• Membre superioare/mâini/degete, membre inferioare/picioare/degetele de la picioare
• Creșterea fătului
• Lichidul amniotic
• Poziția și funcția placentară
• Inserția cordonului ombilical
• Ecografie Doppler la nivelul vaselor ombilicale și cerebrale

Dacă sunt detectate anumite anomalii morfologice, semnificația acestora va fi discutată împreună cu dvs. urmând să primiți o serie de recomandări pentru o gestionare ulterioară a sarcinii.

În timpul ecografiei morfologice fetale, în funcție de circumstanțele de examinare, pot fi vizualizate o serie de malformații sau anomalii, printre care:
• lipsa cerebelului și a encefalului (anencefalia);
• spina bifida;
• buza de iepure;
• defect de perete abdominal prin care se pot exterioriza intestinul sau chiar ficatul;
• defect de perete abdominal prin care intestinele se dezvoltă în afara abdomenului;
• lipsa membrelor sau prezența unor membre foarte scurte;
• anomalii cardiace grave;
• probleme renale majore;
• hernie diafragmatică;
• acumulare de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului;
• sindrom Edwards sau sindrom Patau.

Aceasta examinare este un examen medical. Vi se va cere să vă dați permisiunea pentru ca aceasta să fie efectuată. Asigurați-vă că înțelegeți ce se va întâmpla și nu ezitați să puneți întrebări.

Ecografia morfologică fetală este efectuată în același mod ca și examinările ecografice anterioare din cursul sarcinii. Se realizează, în general în imagine bidimensională (2D) alb-negru care oferă doar o vedere laterală a copilului. În situația în care este necesară, poate fi utilizată și examinarea 3D/4D, însă nu se efectuează de rutină în modul 3D/4D (a nu se confunda cu acest tip de examinare).

Cum se efectuează ecografia?

În funcție de poziția copilului și de stratul adipos de pe abdomenul pacientei, care poate împiedica o examinare corespunzătoare, ecografia morfologică de trimestrul II poate dura între 20 și 45 de minute, pentru o sarcina unică, și până la o oră și jumătate, pentru o sarcină multiplă. Chiar dacă nu acesta este scopul principal, aceasta ecografie vă poate spune cu o probabilitate aproape de 100% și care este sexul copilului, dacă nu ați aflat până atunci.

Uneori, medicul care efectuează ecografia poate decide că anumite părți ale corpului fătului nu sunt accesibile în condiții favorabile și este nevoie de o nouă examinare, fie mai târziu în cursul aceleiași zile sau în altă zi.

În linii mari, specialistul în ecografie parcurge întreg organismul fetal, realizând măsurători ale diferitelor structuri și „bifând” prezența și normalitatea anumitor structuri țintă.

Cel mai indicat pentru mame, înaintea efectuării acestei proceduri, este să consume aproximativ 500 ml de apă. Vezica plină ajută ecograful să obțină o vizualizare clară a bebelușului. În timpul morfologiei fetale, partea de jos a abdomenului este scanată. În anumite situații va fi nevoie și de o scanare transvaginală (internă) pentru o vizualizare mai clară a fetusului. Scanarea transvaginală necesită o vezică goală, dar medicul vă va spune înaintea sesiunii dacă va fi nevoie să consumați lichide. Se va aplica pe piele un gel salin, iar o sondă cu ultrasunete va fi folosită pentru a genera imagini cu bebelușul

Ce este inclus în Ecografia morfologică fetală?

Raportul privind sarcina: Un raport detaliat care confirmă rezultatele scanării și măsurătorile
• Fotografii: Veți primi imaginile relevante din timpul examinării ecografice tiparite sau în format electronic
• CD/USB Memory Stick: Imaginile obținute în cursul examinării ecografice vor fi înregistrate pe un CD/stick USB, pe care să-l păstrați.

Dacă există o problemă cu fătul, ecografia morfologică fetală o va găsi?

Unele anomalii pot fi văzute mai clar decât altele. De exemplu, unii copii au o problemă numită spina bifida deschisă, care afectează măduva spinării. Acest lucru poate fi observat în mod destul de clar la examinarea ecografică și va fi detectat în aproximativ 9 din 10 copii care au această problemă.
Unele alte probleme, cum ar fi defectele cardiace, sunt mai greu de văzut. Scanarea va găsi aproximativ jumătate (5 din 10) de copii care suferă de defecte cardiace.
Unele dintre problemele care pot fi văzute în timpul examinării, cum ar fi buza despicată, vor însemna că bebelușul poate avea nevoie de tratament sau intervenție chirurgicală după naștere.
Într-un număr mic sau foarte mic de cazuri, se constată unele probleme foarte grave – de exemplu, creierul, rinichii, organele interne sau oasele copilului s-ar putea să nu se fi dezvoltat în mod corespunzător, sau situații în care nu este posibil niciun tratament, astfel că este posibil ca bebelușul să moară în timpul sarcinii sau imediat după naștere.

Poate soțul/partenerul meu sau un prieten să mă însoțească în timpul examinării?

Da. Examinarea morfologica de trimestru 2 poate uneori evidenția probleme cu bebelușul. Poate doriți ca cineva să vină cu dvs. la aceasta examinare.
NU RECOMANDĂM copiilor să participe la aceste examinări, deoarece îngrijirea copiilor nu este de obicei disponibilă, totodată aceștia putând distrage atenția examinatorului.

Poate această examinare să-mi facă rău mie sau copilului meu?

Nu există riscuri cunoscute pentru copil sau pentru tine în relație cu examinările ecografice, dar este important să vă gândiți cu atenție dacă doriți sau nu această examinare. Poate oferi informații care ar putea însemna că trebuie să luați câteva decizii importante. De exemplu, vi se pot oferi teste suplimentare care prezintă riscul de avort spontan și va trebui să decideți dacă o să faceți sau nu aceste teste.

Ce se întâmplă dacă examinarea arată o posibilă problemă?

Cele mai multe examinări arată că fătul pare să se dezvolte normal și că nu se observă probleme.
Dacă se constată sau se suspectează o problemă, medicul examinator poate cere unui alt membru al personalului să verifice/refacă examinarea și să exprime o a doua opinie. Aceste examinări nu pot găsi toate problemele și există întotdeauna o șansă ca un copil să se nască cu o problemă de sănătate pe care examinarea să nu o fi putut vedea.

Ce este ecografia fetală 3D/4D?

Viitorii părinți trebuie să știe că ecografia 3D/4D crește cu până la 40% performanța celei 2D, dar modulul 2D rămâne singura modalitate de analiză a dezvoltării anatomice a fătului, deoarece doar în acest mod pot fi observate organele interne. Ecografia 3D/4D nu constituie o metodă de diagnostic a problemelor de sănătate ale fătului, însă poate contribui cu informații suplimentare privind o anomalie deja constatată în timpul ecografiei 2D.

În plus, ecografia 3D/4D reprezintă un beneficiu atunci când se dorește identificarea anumitor detalii și atunci când părinții sunt nerăbdători să-și vadă copilul din burtică și să-i analizeze trăsăturile. Aceasta creează un efect video live, similar unui film, cu bebelușul din burtica mamei și este o modalitate de apropiere a părinților de viitorul lor copil.